Együtt a betegekkel

A Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazatának és a Vodafone Románia Alapítvány közös projektjének köszönhetően a Szervezet otthoni beteggondozó kollégái április 4-6 között palliatív kezelés képzésen vehettek részt Marosvásárhelyen.

A képzés előadói Codruţa Popa, egészségügyi szakápoló és szociális munkás, valamint Doina Moise egészségügyi szakápoló, palliatív kezelés trénerek voltak a brassói HOSPICE Casa Speranţei részéről. A továbbiakban a palliatív gondozás rövid bemutatására kerül sor az előadások alapján.

A palliatív kezelés

A palliatív ellátás célja a krónikus, előrehaladott betegségben szenvedő személyek életminőségének növelése. A kezelés a beteget összetett módon, több szempontból figyeli: pszichológiai, lelki, szociális, fizikai és vizuális szempontból egyaránt, pszichológusok, lelkészek és egyéb szakemberek közbenjárásával. Ebben tér el az egészségügyi ellátástól, mely csupán a beteg orvosi problémájára összpontosít.

Ez a fajta ellátás olyan betegeknek nyújt hathatós segítséget, akik előrehaladott krónikus betegségekkel küzdenek. Nem csupán a végső stádiumban levő betegek részesülhetnek ilyen jellegű gondozásban, hanem a diagnózis felállítását követően bármikor igénybe vehető, sőt a szakorvos által felírt kezelés mellett is kérhető.

Annak ellenére, hogy az ellátás a betegnek szól, ennek családja is a szolgáltatás elsődleges célcsoportjába tartozik. Csakúgy, mint a betegek, a hozzátartozók is tarthatják a kapcsolatot a szakemberekkel, így ha valakinek érzelmi problémái vannak, vagy ha a családban segítséget, támogatást igényel, gyerekek vannak, számukra foglalkozások, rendezvények szervezése egyaránt biztosítható. Emellett ha a beteg elhalálozik, nem szűnik meg feltétlenül a kapcsolat a család és a szakemberek között, utóbbiak mindaddig rendelkezésre állnak, amíg a családnak szüksége van a támogatásra.

A jelenlegi képzés egy bevezetés volt a palliatív kezelés fogalmába, mely alatt olyan témák kerültek bemutatásra, mint a kezelés meghatározása, célcsoportja, a csapatmunka fontossága, kommunikációs képességek (a rossz hírek közlésében is) és a palliatív képzést igénylők leggyakoribb tünetei.

A továbbiakban az otthoni beteggondozó kollégák számára lehetőség adódik a haladó képzés elvégzésére is.

(Márton Kinga Izabella)