Együtt a család

Családi napokat szervezett a Caritas családsegítő szolgálata Csíkjenőfalván és Csíkszentimrén

Június 21-én népes csapat vette birtokába a csíkszentimrei kultúrotthon épületét, egy héttel korábban pedig a csíkjenőfalvi iskola udvarát. A Gyulafehérvári Caritas családsegítő szolgálata gyerekes családoknak rendezett tartalmas, vidám délutánt, ahol a családtagok az együttlét örömét próbálták intenzíven megélni.
 
Mindkét helyen közel száz résztvevő, szülők és gyerekek a rácsodálkozás, a felszabadultság, a határtalan jókedv, az egymásra való figyelés óráit élhették meg. Hisz a gyerekek nem mindennap tapasztalhatják meg, hogy szüleik is ecsetet, ollót, ragasztót vesznek a kezükbe, vagy éppen agyagból varázsolják elő a szebbnél szebb remekműveket. A szülőknek is lehetőségük volt újra felfedezni, hogy gyerekeik egy új feladathelyzetben, játékban, vetélkedőben mennyire találékonyak, lelkesek, kitartóak.
 
A családi nap alapmotívumának is lehetne mondani a „lépjünk együtt” kihívást, hisz ez érvényes volt a körjátékokra, táncokra, valamint a három vagy négyszemélyes családi papucsban való járásra vagy más vetélkedőkre egyaránt. Ezzel is a családi élet egyik legfontosabb feladatára szerettük volna felhívni a figyelmet: az egymásra figyelésre, az egymásra hangolódásra, a családdal együtt eltöltött minőségi idő fontosságára.
 
Újra megtapasztalhattuk, hogy mindig a kis lépések vezetnek el a nagy dolgok megvalósulásához, hogy jó az, ha van bátorságunk kilépni a megszokott mindennapi kerékvágásból, ha újra merünk játszani, nagyokat nevetni, az élményeket közel engedni önmagunkhoz. Erre a pár órára minden résztvevő igazi varázslóvá vált, mosolyt, elégedettséget, az „egy család vagyunk” büszkeségét keltette életre családtagjaiban.
 
A családsegítő szolgálat célja az „Együtt a család”-rendezvényekkel az, hogy ráébressze a családtagokat arra, hogy az egymásnak adott pozitív visszajelzések, az együtt töltött minőségi idő, egymás értékeinek a tudatos felfedezése az, amiből a legtöbbet nyerhet minden egyes családtag.

Ahhoz, hogy ez a szép, közös élmény megvalósulhasson sok jó ember lelkesedésére szükség volt. Köszönetet mondunk a helyi önkormányzatok tagjainak az anyagi és az erkölcsi támogatásért, a Bartis Kerámia vezetőinek, illetve az előkészítő munkákban, a programok, kézművesfoglalkozások lebonyolításában részt vállaló önkénteseknek. Reméljük, hogy még sok közös rendezvényre kerül sor a későbbiekben is. (Bíró Katalin)