Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia

Fogyatékkal élők a családban volt a témája az idei két napos tanácskozásnak Csíksomlyón

A Gyulafehérvári Caritas keretében működő Fogyatékkal Élők Tanácsadó Irodája rendhagyó módon immár negyedik alkalommal szervezte meg a címben szereplő konferenciát november 25 és 26-án a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban. A konferencia célja elősegíteni a találkozást a fogyatékkal élőkkel foglalkozó civil szervezetek és szakemberek, pedagógusok és szülők között, továbbá azon közös területek megtalálása, ahol az érintettek tenni tudnak a segítségre szorulók életminőségének javításáért.

A konferenciát Demeter Zsuzsa, a Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőkért felelős programkoordinátora nyitotta meg, majd Ludescher László, a szervezet szociális ágazatának igazgatója köszöntötte a résztvevőket, értékelve a rendezvény hiánypótló jellegét. Elekes Zoltán a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Igazgatóság vezetője arról beszélt köszöntőjében, hogy az állami támogatások mellett más jellegű segítségre is szükségük van a fogyatékkal élőket segítő közösségeknek.

A szülők által kiaknázható erőforrásokról és megküzdési technikákról tartott előadást Magdó Orsolya szociális munkás és Kristóf Károly gyógypedagógus. György Ida hitoktató és programkoordinátor megható előadásban mutatta be családjuk mindennapjait, ahol egy egészséges és két sérüléssel élő gyerekük él teljes életet. Bodó-Tóth Enikő interaktív játékkal vezette rá a résztvevőket az érdekképviselet fontosságának felismerésére.

Második nap az agresszióról és a felnőtt fogyatékosok önállóvá válásáról, ennek lehetőségeiről tartott két előadást Banga Erzsébet pszichológus.

Különösen sikeres volt a két kerekasztal-beszélgetés, ahol fogyatékkal élők testvérei, illetve házaspárok beszéltek őszintén azokról az érzésekről, élményekről, sikerekről és kudarcokról, amiket átéltek testvérük, gyermekük sérültségéből kifolyólag. A moderátoroknak, Székely Katalin szociális munkásnak és Kádár Enikő pszichológusnak sikerült a hallgatóságot is bevonni a beszélgetésekbe.

Az első napot a témához illeszkedő film nézése zárta, amelynek megbeszélése tovább segítette a résztvevőket, hogy megosszák tapasztalataikat a  munkájukról.

A kétnapos tanácskozás családias légkörében a résztvevők megoszthatták gondjaikat, örömeiket, hogy egymás tapasztalatából is töltekezve folytathassák munkájukat a fogyatékkal élőkkel való munka nehéz, de mély örömöket, sikereket tartogató világában. A Hargita, Kovászna és Maros megyei szülők, szakemberek a tapasztalatcsere mellett megismerhettek különböző sikeresen működő programokat és kezdeményezéseket is.  (Demeter Zsuzsa)