Együtt építjük a szeretetszolgálat kultúráját – cipősdobozok a Gedeon Richtertől

Már másodszorra került sor arra a cipősdoboz-gyűjtési akcióra, mely során a Gedeon Richter Romania vállalat alkalmazottai és vezetősége is bekapcsolódik a népszerű karácsonyi ajándékozásba.

2017-ben a Gedeon Richter munkatársai körülbelül 150 cipősdoboz-ajándékot állítottak össze, melyek a maros megyei Családsegítő szolgálat és a Roma integrációs program tevékenységeire járó, legnélkülözőbb gyermekek körében lelnek gazdára. Az alkalmazottak lelkesedését látva, a tavalyhoz hasonlóan a vállalat idén is édességekkel és tisztálkodószerekkel járult hozzá a kezdeményezéshez.

A cipősdobozok átvételére december 11-én került sor a gyógyszergyár gyűléstermében, ahol Dana Chelărescu, a Gedeon Richter Romania igazgatója fogadott bennünket. Az igazgatónő kiemelte annak fontosságát, hogy mosolyt csalhassunk e gyerekek arcára, annak ellenére, hogy vannak olyan szükségletek, melyeken nem tudunk segíteni. Nagyon hangsúlyos a szegények és a jólétben élő emberek közti szeparatizmus. Oda jutunk, hogy elszigeteljük őket, és ez nincsen rendben. Ha mi nem teszünk egy lépést feléjük, akkor ők egyedül hogyan léphetnének ki ebből a szegény sorból? Emellett sokszor nem is tudjuk, min mennek keresztül embertársaink. Ezért örülnék, ha a kollégáim elfogadnák a felkérést, hogy részt vegyenek a dobozok átadásánál, hogy együtt lehessünk, megoszthassuk örömeinket.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás ágazatának igazgatója nem árult el titkot, amikor azt mondta: már hazajárunk a gyógyszergyárhoz, hiszen évek óta sikeres együttműködésnek örvendhetünk, nemcsak karácsony táján, hanem az év más időszakaiban is. Kezdünk a normalitás fele haladni azáltal, hogy a helyi közösség felelősséget vállaljon ezekért a hátrányos helyzetű gyerekekért. Sajnos sok ilyen gyerek van, a friss statisztikák szerint a vidéki környezetben élő gyerekek 50%-át fenyegeti az elszegényedés, illetve nagyon sokan közülük óriási szegénységben élnek, ezeknek a gyerekeknek az ajándék a lehető legjobbkor jön. Ez a jövő útja, melyen haladnunk kell: a gyerekek és a helyi közösségek megsegítése országon belülről kell történjen, nem külföldről. Együtt hasonló akciókkal tudjuk építeni a szeretetszolgálat kultúráját.

Zayzon Zsuzsanna, a Gedeon Richter Romania PR felelőse felhívta figyelmünket, hogy a dobozokon szép rajzokat láthatunk, melyek kifejezik a munkatársak és gyerekeik lelkesedését, mellyel hozzáálltak a feladathoz.

Az átvétel keretében meghívtuk a Gedeon Richter munkatársait, hogy vegyenek részt a dobozok átadásánál az elkövetkező hetekben.

Köszönjük szépen az együttműködést, a lelkesedést, a dobozokat a Gedeon Richter Romaniának! Áldott ünnepeket kívánunk!

(Márton Kinga Izabella)