Együttműködés Csíksomlyó–Nagyvárad között a vallási és zarándokturizmus terén

A csíksomlyói Pro Educatione Egyesület és a nagyváradi Posticum, keresztény szellemiségű ifjúsági és kulturális központ közös fejlesztési projekt megvalósításába kezdett.

Az együttműködés célja a vallási és zarándokturizmus vonzóerejének fejlesztése Erdélyben, két stratégiai pont ‒ Csíksomlyó és Nagyvárad ‒ összekapcsolása mentén.

A projekt lépései és eszközei: a szervezetek munkatársai feltérképezik a gyulafehérvári és nagyváradi egyházmegyékben közösségi céllal létrehozott infrastruktúra (tanulmányi házak, közösségi központok) intézményi potenciálját, és az ezekben zajló programkínálatot; egységes kiadványban jelenítik meg a zarándokok részére nyitott és igénybe vehető intézményhálózatot, illetve a két szervezet non-formális képzési valamint művészeti-kulturális programokat szervez meg a két helyszínen.

2015 tavaszán egy lelkigyakorlatot és a Nagybőjti időutazás című élménykiállítást szervezzük meg Csíksomlyón a Posticum programkínálatából. Nagyváradra pedig mentálhigiénés képzést juttatunk el.

A lelki programok mellett, egy gyakorlatias tudást adó, az egészséges élelmiszerek előállítását promováló képzést is megszervezünk Nagyváradon, még 2014 decemberében: a sajtkészítő tanfolyamot.

A projekt támogatója: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyarország.

Érlelt sajtok készítése ‒ tanfolyam Nagyváradon

Első lépésként a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztésnek, a Székelyföldön már kipróbált és jól működő képzési ajánlatát tesszük hozzáférhetővé a váradi és a Várad környéki lakosoknak: érlelt sajtkészítésről tanulhatnak egy két napos képzésen a Caritas Vidékfejlesztés munkatársától, Portik Hegyi Lóránd sajtkészítőtől.

A képzésre bárki jelentkezhet, állattartó gazdák vagy olyan személyek is, akiket az egészséges élelmiszerek előállítása érdekel. A résztvevők információkat kapnak a joghurtkészítésről, a tejtermelésről, fejési technikákról, a fejőgép felépítéséről, működéséről, karbantartásáról, a tej raktározásáról, a sajtkészítés folyamatáról, a sajt érleléséről, a sajt hibáiról és minőségi szavatolásáról.

A program december 12‒13-án zajlik, péntek délutántól szombat délutánig.
Helyszíne: Nagyvárad, Posticum, Teiului u. 26.

Jelentkezni lehet a 0744504051, +40 259 431398, telefonszámokon, illetve az alábbi linken: http://www.posticum.ro/#!/article/hu/programok-felnottkepzes-sajt-keszites

Jelentkezési határidő: 2014. december 10-én 16.00 óráig
A képzés kedvezményes ára: 120 lej.
A képzés résztvevői tanúsítványt kapnak.