Éjjeli menhely utcagyerekek számára

A Gyulafehérvári Caritas május 31-én ünnepélyes keretek között megnyitotta a petrozsényi Maria Stein nappali foglalkoztatót és éjjeli menhelyet

A gyulafehérvári Caritas petrozsényi Maria Stein Menhelye 2003 óta nyújt átmeneti lakhelyet a Zsil völgyében élő utcagyermekek számára. Az egyre növekvő kereslet 2005-ben a menhely továbbfejlesztését tette szükségessé, amely az átalakítási munkálatokat követően nem csak éjjeli menedékként fog működni, hanem egy nappali foglalkoztatóközpont szerepét is magára kívánja vállalni.   
 
A romániai, ausztriai, illetve németországi támogatással felépült házat május 31-én adták át ünnepélyes keretek között. Az ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Szász János, a gyulafehérvári főegyházmegye gazdasági igazgatója, a gyulafehérvári Caritas volt igazgatója celebrált több paptársával. A nap evangéliuma (Mt 7,21-27) nyomán Máté Róbert, a Caritas lelki igazgatója prédikációjában azon meggyőződésének adott hangot, hogy a Maria Stein Menhely maga is sziklára épült ház lehet, amelyben több, jobb életre vágyó gyermek számára fakadhat ezentúl igazi életforrás.
Az ünnepi szentmisét követően elsőként Szász János köszöntötte három nyelven az egybegyűlteket, megköszönve mindenkinek a petrozsényi gyermekekért való összefogást, illetve a közös ügy felelős támogatását.
Dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója beszédében arra kért: a Maria Stein Ház esetében ne elsősorban a projektben megmutatkozó emberi teljesítmény milyenségére kérdezzünk rá, hanem hogy abban elsősorban az isteni szeretet megmutatkozását ismerjük fel.
Tiberiu Iacob Ridzi, Petrozsény polgármestere köszönetet mondott a Caritasnak a régióban való többéves jelenlétéért, illetve a közösség hátrányos helyzetű tagjainak a felkarolásáért, további támogatásáról biztosítva a szervezetet.   
A külföldi partnerek nevében Gerhard Reischl, a felső-ausztriai Caritas igazgatóhelyettese, illetve Michael Kharos, a Not- und Katastrophenhilfe Schondorf–Heddert segélyszervezet munkatársa szólt a jelenlevőkhöz. A petrozsényi menhelyhez, illetve kis lakóihoz kapcsolódó többéves személyes tapasztalatairól beszélve Traudl Mitterbauer, a Freunde der Caritas (a Caritas barátai) képviselője kiemelte: egyetlen olyan társadalom sem létezik, amely ne tehetne mindig még egy kicsivel többet gyermekeiért, mint amennyit valóban tesz.
A szónokok sorát a rendezvény házigazdájaként Dubyk Nóra – a Maria Stein Menhely „megálmodója” – zárta, aki a petrozsényi közösség önnön teremtő erejének fontosságát, s ebben Varga Rezső helyi plébános nélkülözhetetlen szerepét hangsúlyozta. Ezután került sor a projekt fő támogatóinak szóló díszoklevelek átnyújtására, illetve a helyi iskola tanulóinak verses-énekes összeállítására. A házszentelést és az ünnepélyes szalagvágást követően a jászvásári Fussion Music együttes szórakozatta az egybegyűlteket.

A petrozsényi „sziklára épült házat” névadója is kötelezi: Maria Stein németországi jótevő halála után a trieri Caritas-szervezetre hagyta vagyonát, amiből később megvásárolhatták azt a házat, amelynek átépítésével és kibővítésével ma minden igényt kielégítő nappali foglalkoztató és éjjeli menhely született. A Maria Stein Ház feladatvállalásával minden bizonnyal egy teljes közösség életében hozhat majd hosszú távon látványos változást.
(Tar Gabriella-Nóra)