EKG, avagy a segítség házhoz megy

Új, innovatív egészségügyi szolgáltatással bővült a Caritas otthoni gondozói szolgálata

Manapság az orvosnak már nem kell okvetlenül ott lennie a beteg mellett ahhoz, hogy diagnózist állítson fel, vagy akár gyógyítson. Az internet révén villámgyorsan elküldhető bárhová a röntgenfelvétel, az ultrahang, az EKG, a tomográfia, a mágneses rezonanciás felvétel vagy bármi egyéb. A beteg mellett lévő orvos pedig szinte korlátlanul kérhet segítséget bármelyik specialistától.
Egy távdiagnosztikai EKG-készülékkel már otthon is végezhető lesz a kivizsgálás és az eredmények kiértékelése.
A készülék az adatokat saját memóriájában rögzíti, ezen adatok továbbítása telefonon egy speciális szoftverhez történik, majd dekódolás után a bukaresti Elias kórház kardiológus szakorvosai a beérkezett adatokat gyorsan és pontosan értelmezik, és elektronikus levél formájában legkésőbb 15 perc múlva visszaküldik, szakorvosi javaslattal együtt. A „HeartView” egy miniatürizált eszköz, súlya mindössze 140 gramm, ami szállítható a betegek otthonában történő látogatás során egy egyszerű táskában vagy akár egy zsebben is. Első lépésben húsz készülék áll a betegek rendelkezésére Fehér, Maros, Hargita és Kovászna megyében. Az igények függvényében azonban lehetőség van az eszköztár bővítésére is.
A készülék szakszerű kezelését a Caritas szakápolói kétnapos bukaresti képzés során sajátították el. Az első napon a telemedicinával, a gyakorlati alkalmazási területeket, illetve azokat az orvosokkal ismerkedtek meg, akikkel az elkövetkezőkben tartani fogják a kapcsolatot. A második nap programjának már a gyakorlati ismeretek megszerzése volt a célja, hogy az EKG vizsgálatot ezzel az igazán modern készülékkel mindenik résztvevő nagy biztonsággal tudja elvégezni, beleértve természetesen az adattovábbítás elsajátítását is a kiértékelő központ felé, valamint az eredmény kézhezvételét.
Ezzel az új eljárással a Gyulafehérvári Caritas a vidék, a falvak lakosságára szeretne odafigyelni, akik számára mindig nehezen elérhető vizsgálatok elvégzése válik ez által lehetővé a beteg utaztatása nélkül.
A tervek között szerepel újabb, a betegek távmonitorizálását, -diagnosztizálását elősegítő szolgáltatások indítása is (pl. vérnyomás, testsúly kiértékelése), növelvén ezáltal a beteg biztonságérzetét.
A Gyulafehérvári Caritas Otthoni Gondozói Szolgálatának célkitűzései között mindig is szerepelt az ápolási tevékenység szakmai színvonalának folyamatos javítása az érvényes előírások és a kor szakmai ismeretei szerint. Ebben a törekvésben sikerült jelentős lépést tenni a MedTelesystems távegészségügyi szolgáltató céggel való együttműködésnek köszönhetően.
A telemedicina bevezetésével csökkenteni lehet a kórházi felvételek számát, a kórházi elbocsátás utáni visszarendeléseket, a várólistákat orvosi kezelésekre, így anyagi forrásokat ment meg a betegeknek (közlekedés, elemzés, konzultáció költségei) és a szolgáltatóknak (orvos, klinika, kórházi költségek).