El ne engedd a kötelet!

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

2022 tavaszán, rögtön húsvét után, egy maroknyi fiatallal indultunk Szelterszfürdőre táborozni, és reménykedtünk, hogy három felejthetetlen napot tölthetünk együtt a Szent Gellért Alapítvány vendégházában. A táborhely ismerős, a fiatalok újak a csapatban, és hátra van még az ismerkedés. A tavaszi zsongás az autóbuszban is érződött és sejtette, hogy izgalmakkal, feladatokkal és komfortzónából való kitörésekkel lesz tele az idő, amit együtt készülünk eltölteni.

Az érkezést követően a fiatalok szomorúan állapították meg a tényt, amit már jó előre közöltünk: nincs térerő. „Hát akkor esetleg lehet beszélgetni” – válaszoltam viccesen a felháborodásukra. Így, hogy nincs szociális média, és telefonálásra is csak egy-két helyen elegendő a „jel”, az emberi kapcsolatok látványos virágzásnak indultak.

Elfoglaltuk a szobákat, és el is kezdtük a munkát: névtanulással, csapatépítéssel indítottunk. Megtudtuk, kinek milyen hobbija, szokása, kedvenc étele és kedvenc tevékenysége van. Ebéd után társasjáték és Kötélpálya következett, ezek témája az élet, az iskola és a munkához szükséges attitűdök voltak, amilyen például a kitartás. Bekötött szemmel kellett követni a kötelet, miközben több akadály is leküzdésre várt, próbára téve a résztvevők határozottságát, kitartását és magabiztosságát is. Mindenki kitűnően vette az akadályokat a saját ritmusában.

A Kötélpályát követően egy pályaorientációs társasjáték következett, ahol kimaradtak egy körből, ha nem tanultak a vizsgára, vagy egy pontnyi előnyhöz jutottak, ha többet dolgoztak. Teljesen életszerű játékok voltak. Ha kivetítjük őket a hétköznapokra, felismerhetjük, hogy mindennap megteszünk egy utat, de talán be van kötve a szemünk, nem látjuk, mi áll előttünk; vagy éppen nagyon jól haladunk, mert többet dolgoztunk azon, hogy sikerrel zárjunk egy folyamatot.

A második napon, a meghívott szakembereknek köszönhetően, a fiatalok szembenézhettek egy olyan problémamegoldási helyzettel, ami nagyon igénybe vette tárgyalóképességüket, és rávilágított arra, milyen nehéz előítélet-mentesen, mások véleményét, igényeit figyelembe véve dönteni valamiről. Felszínre törtek indulatok, szembekerültek objektív és szubjektív nézőpontok, zajlott az érvelés, a vita, de kompromisszumok is születtek. Jó volt látni, hogy a résztvevők ennyire beleélték magukat a döntési helyzetbe. Délután kiértékeltük a feladatokat, levontuk a tanulságokat, és megosztottuk egymással tapasztalatainkat. Majd társaink hátára különféle jó dolgokat, kívánságokat írtunk, amelyeket mindenki hazavihetett. Esténket természetesen a tábortűz, a buli, a mély beszélgetések és minden táborunk elmaradhatatlan meséje, a Pancsinelló tette feledhetetlenné.

Az utolsó napon lehetőség nyílt arra, hogy mindenki megfogalmazhassa, milyen tanulságokat, tapasztalatokat visz haza: mit tanult magáról, miben fejlődött, mire számított, mire nem, mi lepte meg, és mi vált egyértelművé.

Számomra ez a három nap mind szakmailag, mind emberileg nagy élmény volt, mert új emberek, történetek, célok, utak, kapcsolatok, tapasztalatok tették változatossá. Az intenzív munka után nem fáradtságot, hanem feltöltődést éreztem. Gondolom azért, mert a fiatalok hozzáállása a táborhoz, tettrekészségük és kemény munkájuk engem is inspirált.

Ezúton köszönöm Dimén-Varga Tünde és Asztalos Lehel meghívottjainknak a precíz szakmai munkát, László Nikoletta és Demeter Lilla önkénteseinknek a segítséget, Benedek Alexandra és Füzi Imola kollégáimnak pedig a befektetett munkát!

Tókos Norbert

Kapcsolódó írások:
Önmaguk felé osontak >>> BŐVEBBEN
Leendő főnökökkel találkoztak pályaválasztás előtt álló fiatalok Marosvásárhelyen >>> BŐVEBBEN
Kávét sok habbal és mentorral! >>> BŐVEBBEN
Mit tegyünk, hogy el ne hagyják az iskolát? >>>BŐVEBBEN
Pályaválasztás (!) >>> BŐVEBBEN
Életízesítők >>> BŐVEBBEN

The Find your way to the world of work project is funded by Iceland, Liechtenstein and Norway through the EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment.

Implemented by:

Working together for a green, competitive and inclusive Europe.