Elbúcsúztattuk a telet Petőfalván

A farsang a hangoskodás, a vidámság, a beöltözés és a tél végi maszkos, álarcos, jelmezes, ünnepi vigasságok időszaka. Február közepén, gyönyörű napsütéses időben rendezték meg a hagyományosnak számító farsangbúcsúztató ünnepséget a Zabolához tartozó Petőfalván, melynek keretében a helyi óvodás és iskolás gyerekekkel vonultunk végig az elszigetelt falucska havas utcáin érdekesebbnél érdekesebb jelmezekbe öltözve. A helyi óvodába és iskolába járó huszonöt gyerek között a fiúk többsége Zorrónak öltözött, de volt köztük rendőr is; a lányok között akadt énekesnő, Elza a Jégvarázs című rajzfilmből és nem utolsó sorban hercegnő, királykisasszony, ám Csipkerózsikával is találkozhattunk.

A farsangi falujárás közben az eseményen résztvevő lurkók hangoskodva, énekelve, csujogatva látogatták meg azokat a családokat, akiknek gyerekei óvodába vagy iskolába járnak. A szülők és az ünneplők hozzátartozói a családi házuk elé sorakoztak fel, ahol a gyerekeik verssel és farsangi jókívánságokkal köszöntötték őket. A rövid műsor után a családok édességgel, péksüteményekkel és gyümölcsökkel ajándékozták meg a jelmezes gyereksereget. A farsangi felvonulás fénypontját a papírból készült és kitömött bábú – aki Julcsa névre hallgatott – elégetése, valamint elsiratása volt, a gyerekek pedig poénosan, jajveszékelve vettek búcsút Julcsától. A bábúégetéssel a gyermekek szimbolikusan eltemették, elűzték a telet, és várják az életadó tavasz beköszöntét. Később egy-két farsangi fánkot is elfogyasztotak a gyerkőcök, majd a tanítónénik által készített finom pityókástokányból is jól belakmározott az ünneplő sereg.

Haan-Deák Anikó tanító-, és Bende Katalin óvónőnek köszönhetően már teljes egészében hagyománynak számít a farsangtemetés Petőfalván, a gyerekek pedig évről évre lelkesen vesznek részt a farsangi ünnepségen.

Péter Szabolcs, Kovács Ottilia