Életadó vidék

Ahány megjelenése kerek esztendőben az Erdélyi Gyopár magazinnak, legalább annyiszor szerepel benne a Caritas neve, sőt, a gyerekeknek szóló Gyopárkából sem hiányzunk jó ideje. Ráadásul olyan cikkeket olvashatnak ezekben a kiadványokban, mely a Vidékfejlesztéshez kötődik, és népnevelőként szolgál kicsik-nagyok számára.

Tudni érdemes, hogy az Erdélyi Gyopár az Erdélyi Kárpát-Egyesület kiadványa, elődje az Erdély 1892-ben jelent meg először. S bár neve változott, célja azóta is a természetjárás, honismeret, környezetvédelem hármasának támogatása, a tagság megtartása, gyarapítása, fiatalítása. Az utánpótlás-nevelés érdekében jelenik meg a Gyopárka, gyerekeknek szóló időszakos kiadvány is.

A környezetvédelmi törekvésekhez csatlakozott a Caritas Vidékfejlesztés, az Életadó vidék rovatával arra ösztönözve az olvasót, hogy nézzen szét háza táján, és ami keze ügyébe kerül, abból készítse ételét, italát. Ha szűkös lenne a háztáji kínálat, menjen a piacra, ismerkedjen növénytermesztőkkel, állattenyésztőkkel, és azt a tejet igya, amelynek tehenét s annak gazdáját ismeri.

Lapszámról lapszámra mutatunk be ínyencségeket, divatosakat és hagyományosakat. Nem tartjuk ördögtől valónak a citromot, kardamomt sem, és nem kérünk bocsánatot, ha szánkon kicsúszott a muffin szó. A ma világát éljük és a ma táplálékát esszük, lehetőleg úgy válogatva, hogy minél több közülük származás szerint is ismerős legyen számunkra.

Ételek, italok sorát kínáltuk már fel képekkel, receptekkel, és Köllő Réka úgy válogatott receptgyűjteményéből, hogy a megjelentek nagy részét kisiskolás gyerekek is elkészíthessék, és azokkal a családot meglephessék. Vannak bonyolultabbak is a receptek között, okkal, hisz ki tiltja meg a nagymamának, hogy segítsen az unokának? Például egy kavart ordás tésztát érdemes más családtagokkal közösen elkészíteni. Ide is másolom a receptjét:

Kavart ordás

Hozzávalók:
a tésztához: 16 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaó, 14 evőkanál cukor, 15 evőkanál olaj, 10 evőkanál tej, 2 tojás
az ordás krémhez: 50 dkg orda, 8 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, 4 dl eperdzsem.

  1. A tésztához a hozzávalókat egy tálba tesszük és összekeverjük.
  2. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztát egyenletesen elosztjuk.
  3. Az ordás krémhez az ordát egy villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliáscukrot és a tojások sárgáját. A krémet és a dzsemet felváltva rákanalazzuk a kakaós tészta tetejére.
  4. Előmelegített sütőben 40–45 perc alatt megsütjük.

Jó étvágyat hozzá, és jó terjesztését az életadónak! Caritas ez is: cselekvő szeretet.

Balázs Katalin