Életrevalók

A Gyulafehérvári Caritas és a Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság közös, a „Család – a kiegyensúlyozott gyermekkor alapvető intézménye”  címet viselő projektjének keretében szervezett egy két modulos workshopot a Kovászna megyei gyermek- és ifjúsági otthonokban élő 14-19 év közötti korosztály számára.  Otthononként egy vagy két tinédzsert tudtunk közvetlen módon megszólítani, a további családtagok a résztvevők általi élménybeszámolókból illetve a családlátogatások során szerezhettek bővebb információt tőlünk.

Az első modulban az ismerkedésre, kapcsolatépítésre fektettük a hangsúlyt. Balázs Katalin gyakorlott újságíró kollégánk jelenléte biztosította, hogy a gyerekek hiteles és szakmai iránymutatást kapjanak az újságírás és lapszerkesztés témakörében. Beleláthattak abba, hogy milyen feladatkörök, szerepek, készségek és képességek szükségesek egy-egy rovat elkészítéséhez. Továbbá célunk volt felhívni a figyelmet a hírek véleményformáló hatására: egy folyamatosan építkező és bövülő történetben „a bűnös” és „ártatlan” címkékkel kapcsolatos értékítéletek oldódtak fel, ahogy a több történetmesélő szempontját és a háttérinformációkat sorra megismerték. Így a fehér világos szürkévé, a fekete sötétszürkévé kopott. A továbbiakban az újságírás és szerkesztés, mint a kreatív önkifejezés lehetősége volt az ötletbörze témája; az érdeklődési körökből kiindulva újságcímet és rovattémákat kerestünk.

Életrevalók – ez lett végül az újság címe: élelmes, rafinált, rátermett fiatalok! A második találkozásra már kész interjúkkal érkeztek, amelyeket nevelőkkel, házfőnökökkel vagy pedagógusokkal készítettek. Mind témájukat, mind hangvételüket tekintve változatos munkákat osztottak meg – s talán ettől az első játékos, bohókás hangulatot szeretetteljes, bensőséges hangulat váltotta fel. A műhelymunka során a gyerekek bevált stratégiákat osztottak meg egymással, amelyekkel be tudják vonni családtagjaikat közösségi tevékenységekbe, motiválni tudják a közös gondolkodásra, annak érdekében, hogy alulról szerveződve élhetőbb, inspirálóbb közösséget építsenek.

Júniusban meglátogattuk a családokat, számítottak rá ugyan, hogy jönni fogunk, ennek ellenére szerencsére sikerült belecsöppennünk a hétköznapok ütemébe: Baróton kirándulós – első repülőgépes élményeket hallgathattunk, Illyefalvára éppen megérkezett a téli tüzifa, akörül szorgoskodtak, Sepsiszentgyörgyön együtt ebédeltünk, tanévzáró ünnepségre készülő díszes társaságot néztünk. Bemutatták  az újság vázlatát: olvashattuk, bíztatgattuk, csiszolgattuk.

Július elején kaptuk meg a cikkeket, amelyeket az előre megbeszélt rovatokba csoportosítottunk, szerkesztettünk, s végül sikerült igazi újságpapírra nyomtatni! Eredeti újságot kaptak a kezükbe a gyerekek szeptember 14-én Ozsdolán a fesztiválon, ami tulajdonképpen egy ráadás volt. Mindenik Kovászna megyei családi ház és gyermekotthon lakóját meghívtuk, közel 150 gyerek érkezett 25 nevelő kíséretében; továbbá ott voltunk mi, a Kovászna megyei komplex gyerekprogram munkatársai, akik az újság tartalmához kapcsolódva igyekeztünk színessé, válozatossá tenni a programkínálatot, például házimókákat vezettünk be a házimunkák helyett.

Köszönjük az életrevaló fiataloknak, az újság, a két workshop, illetve az otthoni egyéni- és csoportmunkák eredménye! Köszönjük a partnerünknek, Kovászna Megyei Szociális Gondozási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnak és Ozsdola Polgármesteri Hivatalának is, hogy helyet adott a rendezvénynek!

Ez a folyamat a „Család – a kiegyensúlyozott gyermekkor alapvető intézménye” projektnek csupán egy szelete; például a gyermekekkel való munkával párhuzamosan a nevelőket is megszóltja a projekt.

 (András Levente és Györfi Kinga)