Életünk és egészségünk

A szovátai családsegítő és otthoni gondozói szolgálat „Életünk és egészségünk – Együtt élni a betegséggel” címmel szervezett tematikus programot a kisváros saját egészségére tudatosan törekvő lakosai számára

A helyi polgármesteri hivatal tanácstermében 21 érdeklődő jelent meg május 11-én este a dr. Bérczes Judit tudományos kutató által tartott, test – értelem – lélek síkján felépített előadásán. A daganatos betegségek megelőzését, ennek a lehetőségeit ismertető program egy átfogóbb kezdeményezés részét képezi, Marosszentgyörgy és Erdőszentgyörgy után érkezett el a sóvidéki településre, és egyben az Értékünk az ember jelszóval a Caritas 20 éves romániai szerepvállalását megünneplő rendezvények sorozatába is illeszkedik.
Az gyógytornászokból, kertészekből, nevelőkből, nyugdíjasokból, orvosokból, pszichológusokból, tanárokból, újságírókból álló közönség hallhatott a daganatos betegségek elterjedtségéről, tüneteiről, kiváltó okairól, a genetikai hajlam, a táplálkozási szokások, a környezeti ártalmak, az életmód, a gondolkodásmód meghatározó jellegéről. A kutatóorvos többször hangsúlyozta a magunkra figyelés fontosságát, az önreflexív beállítottságot, illetve szó esett a betegséggel való szembesülés buktatóiról, fázisairól is.
A következtetés pedig a befőttesüvegbe esett békák története kapcsán adódik: érdemes a végsőkig harcolni egy-egy adott célért, jelen esetben az egészségünkért, akár a legkilátástalanabb helyzetben is, kitartással lehet a tejfölből vajat köpülni, bízva a családsegítő szolgálat mottójaként szolgáló változás és változtatás lehetőségében. Az esemény szervezésében részt vállaló szociális munkások, Nagy László és Szabó Attila, valamint Samu Imola asszisztensnő ezúttal is köszönetet mondanak az önkormányzat, illetve Bokor Rozália vállalkozó részéről érkező támogatásnak, ugyanakkor Fülöp Mária-Terézia, Mester Ibolya és Rózsa Erika önkénteseinknek. (Szabó Attila)