Élménnyel a tudás fele IV. A legendák nyomában

Lassan hagyománynak számít a Caritas budvár utcai nappali központjában az ’Élménnyel a tudás fele’ elnevezésű program, ugyanis idén negyedik alkalommal sikerült megszervezni a hiánypótló foglalkozás-sorozatot. Az idei téma Székelyföld megismerése volt, mindezt a legendákon keresztül.

A 16 alkalomból álló projektben összesen 20 – a nappali központ kedvezményezettjei – székelyudvarhelyi gyerek vett rész, alkalmakként 3 órás tevékenységeken, amelyekhez egy meleg ebéd elfogyasztása is társult. A foglalkozások lebonyolításához a Kett-módszert* vették alapul. A záró esemény október 22-én zajlott a Tompa László Általános Iskola budvár utcai épületében. A munkatársakon és a gyerekeken kívül meghívást kapott mindenki, aki munkája során hozzájárult a célcsoport életminőségének javításában. A cél az volt, hogy a gyermekek saját maguk mutassák be a tevékenységeken szerzett ismereteiket, bevonva a meghívott felnőtt szakembereket is (közösségi mediátor, iskolai mediátor, pedagógusok).

*”A Kett-módszer értelemorientált pedagógia, amely nem bizonyos területeket akar fejleszteni, hanem olyan élményteret hoz létre, amelyekben a gyermek tapasztalat impulzusokkal találkoznak, amelyek egzisztenciális gazdagodást eredményeznek (Nagy, 2009). A gyermek önálló tevékenységével kreatívan kapcsolódhat be egy élményekkel teli világba. A módszer segítségével a tanulók kreativitása fejleszthető. Az önálló tevékenység, az alkotás öröme élményt nyújt, szabad teret biztosít a gyermeki fantáziának, önálló alkotásnak. A Kett-módszer lehetővé teszi, hogy az igaz történetek, a mesék feldolgozása során a gyerekek a hallottakat elképzeljék, majd ezt követően gondolataikat, érzelmeiket, kétségeiket – melyeket szavakkal nehezen tudnának megfogalmazni, vagy nem is szeretnének – eszközök segítségével kifejezzék. Az asszociáció segítségével a történeteket jelekkel, szimbólumokkal, gesztusokkal önállóan, padlóképekben jelenítik meg (Bencéné Fekete Andrea)” A módszerről bővebben >>> 

A záróeseményen készült képösszeállításunkat megtekinthetik az alábbi galériában.

A 4. alkalommal megszervezett Élménnyel a tudás fele programot Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.