Élményekkel gazdagodni

A Caritas Korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató programjának udvarhelyszéki munkaközössége kirándulást szervezett a székelyudvarhelyi sajátos nevelési igényű gyereket nevelő családoknak. A kirándulásra szeptember 11–12. között került sor.

Kirándulásunk első állomása a vargyasi Daniel kastély volt, ahol megismerhettük a család és kastély történetét. Körbejártuk a mesés udvart, és a termeket. Idegenvezetőnk a több száz éves fák árnyékában mesélt múltról, jelenről, tervekről. Ezt követte a miklósvári Kálnoky kastély meglátogatása. A reneszánsz stílusban épült kastély a régmúlt időket idézi. A gyönyörűen kialakított angolkertben lehetőségünk volt megpihenni, szendvicsezni, sétálni. Délutánra érkeztünk Középajtára, ahol elfoglaltuk szállásunkat a Füzi tó köré épült kis házikókba. A délutáni szieszta után, meglepetés program várta a családokat. Olyan játékok és vetélkedők szerepeltek a programban, amiben a családok közösen vehettek részt, úgy a szülők, a sajátos nevelési igényű gyerekek, mint a testvérek is. A családok számára minőségi idő: móka, kacagás, pihenés és szórakozás volt, ahol kisebb ajándékokat is nyerhettek. Az estébe nyúló beszélgetések lehetőséget adtak a családoknak, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, élményeiket, jobban megismerhessék egymást. Vasárnap reggel közös reggelizés követően ellátogatunk Alsórákosra, ahol a Sükösd-Bethlen kastélyt, illetve a Smaragd tavat is megcsodálhattuk. Közös ebéd után, feltöltődve, tervekkel tértünk haza.

A kirándulás egy olyan élmény volt a gyerekek számára, ahol lehetőségük nyílt a szocializálódásra, a kommunikációs készségek gyakorlására, más gyerekekkel és családjaikkal való interakcióra.

A kiránduláson összesen 39 személy, 13 család vett részt, akik a következő gondolatokat osztották meg velünk:

Nekünk személy szerint nagyon jól telt a kirándulás. Nagyon szép helyeken jártunk, jól összeszokott csapattal. A hab a tortán az volt, hogy a család együtt tudta tölteni az időt, sok szép élménnyel gazdagodtunk. A szervezés, az idő, a hely, a Füzi tó minden elvárásunkat felülmúlta. Minden szuper volt és várjuk a következő kirándulást, reméljük, hogy az is ilyen jól fog telni. A kúria, a kastélyok is nagyon szépek voltak, a múlt amit láthattunk, érzékelhettünk gyönyörű volt. Köszönet érte!”

A kirándulás létrejöttét a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatta, ez úton is köszönet érte!

Zsombori Katalin, gyógypedagógus