Élményekkel teli hét vakációzó gyerekeknek

A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának csíkszeredai munkatársai 24 vakációzó gyereknek szerveztek nyári foglalkoztató programot június 29 – július 3. között a Petőfi utcai Szent Imre Ifjúsági Központban. A szervezők önkénteseik segítségével, színes, változatos programokkal várták mindennap a vakációzó gyerekeket, amelynek témája  „A világ hét csodája” volt. A program célja a munkával elfoglalt szülőknek egy biztonságos és tartalmas gyerekfelügyeletet biztosítani, ahol, a résztvevő gyerekek ismeretbővítő és képességfejlesztő tevékenységeken vettek részt. Elsődleges célunk tartalmas és értékteremtő szabadidő eltöltésén keresztül elősegíteni a gyerekek esélyegyenlőségének, életminőségének javulását, ezáltal biztosítani közösségi élményen alapuló programot, valamint a gyerekek képességeinek és készségeinek fejlesztését, közösségi élményhez való jutását.

A programot úgy alakítottuk ki, hogy minden napnak legyen egy sajátos témája, és a nap elején ismétlésképpen a gyerekekkel közösen megbeszéltük az előző nap történéseit. A gyerekek nagy örömére mindennap vetítettünk egy-egy tanítómesét, melynek üzenete, tanulsága kapcsolódott az aznapi témához. A program során meleg ebédet is biztosítottunk a gyerekeknek, a nap végén pedig közös kiértékelőt tartottunk.

Az első nap témája a látás volt. A foglalkozások, játékok és feladatok e téma köré voltak csoportosítva. Ekkor még a gyerekek nagyon izgatottak voltak, mivel még nem ismerték egymást és a szervezőket sem. Az ismerkedő játékok által lassan feloldódtak és nyitottak voltak egymásra, és az új ismeretek befogadására. A második nap a hallás volt a foglalkozások középpontjában. Ezen a napon a gyerekek különböző zenestílusokkal, zajokkal és hangokkal ismerkedhettek. Egyik tevékenység keretében a gyerekek fél literes ásványvizes flakonokból készült zörgőkkel a csoportvezető irányításával taktust adtak a háttérzenének. A program harmadik napjának témája a tapintás volt. A gyerekeknek különböző ügyességi vetélkedőket tartottunk, mely végén mindenki egy kis ajándékba részesült. A negyedik nap témája az ízlelés volt, melynek keretében a gyerekeket egy különleges íz-utazásra hívtuk meg.

A gyakorlatok során a gyerekek bekötött szemmel indulhattak a titkos szobába, ahol apró kis kenyér „katonákat” kaptak, és különböző ízesítésű folyadékokat kóstolhattak. Feladatuk volt, hogy felismerjék és megkülönböztessék egymástól a különböző ízeket. Az utolsó nap témája: ismerkedés a különböző szeretetnyelvekkel. Ez a nap különösen tetszett a gyerekeknek, mivel egy interaktív előadás keretében közösen átbeszéltük a szeretetnyelvek típusait, és azt, hogy hogyan alkalmazzuk a mindennapi életben. Ez a nap azért is volt különleges, mert közösen ellátogattunk a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központba, ahol fogyatékkal élő fiatalokkal ismerkedhettek és közösen játszhattak. Az iskolás gyerekek kezdetben szokatlannak tartották a környezetet, és a fogyatékos embereket, majd egy kis idő után nyitottabbak voltak feléjük és később együtt játszottak velük.

Az emlékezetes találkozás után közösen ebédeltünk, majd összefoglaltuk és kiértékeltük a nyári foglalkoztató heti programjait. Az elmúlt héten mi is sok élménnyel gazdagodtunk, rájöttünk, hogy nagyon sok értékes, kreatív és gondolkodó gyerek él környezetünkben, és a mi felelősségünk is, hogy ők milyen felnőtté válnak. Az egy hetes programunkra túljelentkezés volt, ezért a nagy érdeklődésre való tekintettel augusztus 24-28. között újra megszervezzük a nyári gyerekfoglalkoztató programot a Szent Imre Ifjúsági Központban. Érdeklődni lehet személyesen a Petőfi utcai irodában, vagy az [email protected] e-mail címen. A programot támogatták Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala. (Péter Szabolcs)