Élménykirándulás

A Caritas Korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató programja kirándulást szervezett sajátos nevelési igényű gyerekeket, fogyatékkal élő gyerekeket nevelő családok számára. A kirándulásra szeptember 17-18. között került sor.

A kirándulás reggelén borús időre ébredtünk, de ez sem vette el a felfedezni vágyó csapat kedvét és lendületét. Első megállónk Kercen, a Ciszterci Apátság udvarában volt, ahol Erdély egyik legrégebbi gótikus remekművét járhattuk körbe, csodálhattuk meg. A kolostor lenyűgöző romjai kertjében fogyasztottuk el az útra pakolt szendvicseinket, majd tovább haladtunk Nagyszeben városa felé. Az úton végig csöpörgő esőben haladtunk, ám ahogy megérkeztünk a városba, az eső is elállt. A Szeben történetét nagyon tartalmasan bemutatta nekünk T. Bíró Nándor Alfonz lelkész, aki rengeteg érdekességet mesélt. Lehetőségünk volt meglátogatni a Nagy-teret (Piata Mare), a Kis-teret (Piata Mica), az Evangélikus Székesegyházat, a Tanács Tornyot és a Hazugok Hídján is átsétáltunk. Az élményekkel teli nap végét Nagytalmácson zártuk, ahol egy finom vacsora után mindenkinek lehetősége volt a lazításra, kikapcsolódásra, késő estig tartó beszélgetésekre, társasjátékozásra. Másnap reggel kipihenve indultunk útnak, hogy ellátogassunk a Kőhalmi várhoz. Frissítő szélben jártuk be a vár szintjeit, majd buszos kalandok fokozták a hangulatot, amíg elértünk Recsenyédre, ahol meleg ebéddel vártak bennünket. A hazaút énekszóval, mosolygós arcokkal volt teli s tele.

Az új helyek meglátogatása, felfedezése mellett a kirándulás egy lehetőséget nyújtott arra is, hogy a családok jobban megismerjék egymást, tapasztalataikat megosszák egymással, szorosabb kapcsolatok alakuljanak ki gyerekek és szülők között, aminek megtartó ereje van a mindennapokban.

A kirándulás a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatásával jött létre, ez úton is szeretnénk köszönetet mondani a támogatónknak.

Mészáros Katalin, gyógypedagógus