Élménytábor Lókodon

„SZIASZTOOOK!” – hallatszik a magasból. Amint az utólag kiderült, a hatéves gyergyóalfalvi Zalán köszöntött kitörő örömmel az emeleti terem kis ablakán keresztül, mi pedig egyből tudtuk, hogy jó helyen járunk.

Pupák-Felméri Zsuzsanna gyógytornász meghívására látogattunk el Lókodra, ahol idén augusztusban tizedik alkalommal tartották meg a fogyatékkal élő gyerekeknek, tinédzsereknek és szüleiknek szervezett élménytábort. Bár elsőre nem sikerült megtalálnunk a tábor helyszínéül szolgáló épületet, az imént említett Zalán hangos köszöntése után teljes magabiztossággal léptünk be az épületbe. Itt ért bennünket a második megerősítés, a gyerekzajos előtér, a fel-alá futkározó önkéntesek és gyerekek, az uzsonnát előkészítő szülők fura, de mégis meggyőző „egyvelege” fogadott.

Több szálon futottak a tevékenységek, az egyik lány épp az általa készített portrékat vitte át sorra a „kiállító” terembe, az emeletről csocsó-bajnokság és kanapé elemekből készülő várépítés hangjai szűrődtek le, a nappaliban a gyerekek és az önkéntesek együtt rakták össze a délutáni bábszínház forgatókönyvét. Az egyik  teremben kézműves tevékenységeket folytattak, a szülők és gyerekeik közösen festettek ki mandalákat, a másik sarokban hűtőmágnes készült, de volt, aki a saját portréját készítette a korábban említett kiállításra. Mindezt körbelengte a meditációs zene nyugodtsága, amely bennünket is marasztalni akart, nem kívánkoztuk már vissza a város zajába.

Zsuzsannától megtudtuk, hogy a tábor igazi ereje abban rejlik, hogy a sajátos nevelési igénnyel rendelkező gyerekeket el tudják kísérni a szüleik és testvéreik, megőrizve ezáltal a gyerekek lelki biztonságát, mégis előidézve a hagyományos táborok élményét. A több mint egy tucat Gyergyói-medencéből érkező család, de legfőképpen a gyerekek számára már a közel kétórás út is egy hatalmas élménynek számított, és ez még csak a rákészülés volt az egyhetes táborra.

Távozásunkkor finom, frissen felvágott gyümölccsel és szívből jövő mosollyal búcsúztak a tábor résztvevői.

A lókodi gyerektábort a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, a gyergyószentmiklósi Esély Alapítvány, valamint nem utolsó sorban a szülők támogatták. Ezúton is szeretnénk hálánkat kifejezni. További képekért kattints a cikk végén található galériára.