Élő szolidaritás az erdélyi közösségekben

A gazdasági válság ellenére sikeres volt az idei Szent Erzsébet-gyűjtés. A gyűjtés eredménye a számok tükrében…

A Gyulafehérvári Caritas az elmúlt évekhez hasonlóan idén is gyűjtést szervezett novemberben, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon valamely hátrányos helyzetű célcsoport megsegítésére. Ennek jegyében november 15-én azon szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek felkarolására gyűjtöttek Erdély katolikus templomaiban, akik valamilyen okból a társadalom peremére kerültek vagy kerülnek, akik fokozott mértékben igénylik odafigyelésünket, annak érdekében, hogy esélyt kapjanak a társadalomhoz való felzárkózáshoz, a benne való teljes értékű élethez.
A Caritas felhívása nyitott szívekre talált, hisz annak ellenére, hogy az idei esztendőben a gazdasági válság kihatásaként társadalmunk számos tagja nehezebb anyagi körülmények között él az előző évekhez képest, idén gyűlt a legtöbb felajánlás a Szent Erzsébet-gyűjtés során. Az adakozók jóvoltából összesen 178.354,20 lej gyűlt össze a hátrányos helyzetű gyermekek javára.

A gyűjtésből befolyt összeget a Caritas gyermekfelkaroló programjainak a támogatására fogjuk fordítani. Ennek értelmében Erdély hat megyéjében (Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna és Maros) olyan jellegű programok működését támogathatjuk ebből az összegből, amelyek a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok oktatását és felzárkóztatását, a vidéken élő gyermekek személyiségfejlesztését, az egészséges és a fogyatékkal élő gyermekek közötti találkozást, valamint a kisgyermekek korai fejlesztését segítik elő.
Az előző évekhez hasonlóan az idei gyűjtés eredménye is jelzi, hogy az erdélyi közösség látható módon is tenni akar a közösség problémáinak a megoldásáért, és hogy csak együtt, közös összefogással valósíthatjuk meg ezt. A Gyulafehérvári Caritas keretében is elindult egy folyamat, amelyben azt szorgalmazzuk, hogy ne külföldi, idegen segítséggel, hanem elsősorban a helyi közösség, valamint az illetékes állami és civil szervezetek, intézmények összefogása révén munkálkodjunk a szubszidiaritás elve alapján közösségeink szociális gondjainak az enyhítésében.

Ezúton is köszönetet mondunk mindazoknak, akik áldozatot hoztak azért, hogy rászoruló embertársainkon segíthessünk! Isten fizesse!

Dr. Márton András
Caritas-igazgató