Kompressziós kezelés – elmélet és gyakorlat

Október 13-án közel ötvenen, köztük a Gyulafehérvári Caritas munkatársai vettek részt azon az előadáson, amelyet Dr. Puskás Attila belgyógyász főorvos, egyetemi docens tartott a kompressziós kezelésről orvosoknak és szakápolóknak a marosvásárhelyi Caritas Házban.  

A jelenlévőket Dr. Márton András, a szervezet igazgatója köszöntötte, elmondta, hogy örül ennek a kiváló lehetőségnek, és hogy az idős beteggondozásban dolgozó munkatársai ilyen szép számban eljöttek. Ugyanakkor reméli, hogy ez az előadás az első a sorban, a kezdete egy hosszabb ciklusnak, amely segíti a szakembereket, illetve az egészségünk megóvása és a betegápolás témájában szerveződni fog az új Caritas Házban.

Dr. Puskás Attila üdvözölte és rendhagyónak nevezte ezt az alkalmat, hiszen a hallgatóság körében együtt vannak orvosok és szakápolók, amely a továbbiakban gyümölcsöző együttműködéshez vezethet, ezen patológiás esetek kezelésében. Előadásának első felében a perifériás keringési bántalmak, lábszárfekélyek diagnosztizálásában használt módszerek, de főleg a kompressziós kezelés elméletét ismertette. A bő kétórás előadás második részében pedig gyakorlati bemutatót tartott a többrétegű kompressziós fáslizás technikáját illetően.

A csíkszeredai Medexpert Novák Healthcare képviseletében jelen volt Bokor András is, aki a kompressziós harisnyák széles skáláját hozta el, azok bemutatásával kísérte a főorvos előadását. Továbbá az előadó felhívta a figyelmet a Vessel Due F biológiai gyógyszerre is (Alfasigma), amelyet adjuváns kezelésként használnak a lábszárfekélyek gyógyulásának felgyorsításában.

Előadása zárásában, kultúrtörténeti érdekességképpen Dr. Puskás Attila szólt Szent Peregrinről, a rákos betegek védőszentjéről, akinek a bűnbánatként magára vállalt harminc év folyamatos talponállás után kifekélyesedett a lába olyannyira, hogy az akkor rákos megbetegedésnek tartott üszkösödést, lábat az orvosok amputálni akarták. Az ábrázolások szerint Jézus kézrátételétől és az angyalok befáslizásától csodálatosan meggyógyult, 600 év után pedig az exhumált szenten elvégzett vizsgálatok bizonyították, hogy trombózisa volt.

A Caritas munkaközössége köszöni a tartalmas előadást.

Az eseményt támogatta:

Angio-Center