Előnyt a hátrányból

A United Networks – integrált kezdeményezés hátrányos helyzetű közösségek felzárkoztatásáért című projekt megrendezte az Előnyt a hátrányból című konferenciát, amelyre november 18-20. között került sor.

A jelenlegi járványhelyzethez alkalmazkodva, nem hagyományos úton zajlott az esemény, hanem online térben, a Zoom Business platformon, amit az Actiunea Catolica szervezet biztosított. Ez a felület lehetővé tette, hogy a szinkrontolmácsolás is megvalósuljon a román ajkú résztvevők számára, illetve a román előadásokon a magyar résztvevők is átkapcsolhattak a magyar sávra és saját anyanyelvükön élvezhették az előadást.

A konferencia célja az volt, hogy a jelenlegi krízishelyzetben olyan jó példákat, gyakorlatokat és hasznos módszereket ismerjenek meg a résztvevők, amely a hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatására irányul. Fontos szempont volt, hogy elősegítsük a különböző szakterületen és régiókban dolgozó szakemberek közötti párbeszédet.

A konferencián közel 50-en vettek részt. Jelen voltak a Caritas munkatársak, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság munkatársai, az önkormányzatoknál dolgozó szociális munkások, tanácsadók, tanfelügyelők, programkoordinátorok, projektmenedzserek, pszichológusok, pedagógusok.

Az első napi tematika Tippek az online munkavégzéshez, avagy az online munka használatának fontos pillérei. Az első előadó Szőke Judith volt, aki a magyarországi Új Start Alapítvány igazgatója. Előadásában az online kapcsolattartásról, a szervezet online alapú programjairól beszélt. A program egyik fontos alappillére, hogy a személyes kapcsolattartás mellett már a kezdetektől használják az online teret, és a munkafolyamat bizonyos elemei a virtuális térben valósulnak meg, így tartva a kapcsolatot a gyerekekkel. Sikerült egy olyan módszert kidolgozniuk, amely kifejezetten a személyes találkozás-mentes együttműködésre épít. A második előadó Papadopulosz Dóra, aki végzettsége szerint magyar-portugál szakos tanár, mellette szociológusi diplomával is rendelkezik, illetve munkája során megfordult az állami szférában és a forprofit szektorban is, jelenleg pedig azon dolgozik, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek digitális leszakadását csökkentse, illetve megmutassa, tippeket adva, hogyan használják a gyerekek biztonságosan az internetet a Digi Tanoda Alapítványnál. Őt követte Béres Tibor KarantTévé projekt előadása, aki azt Autonómia Egyesület programfelelőse. A program a járvány okozta korlátozások miatt jött létre, hiszen ellehetetlenült a gyerekekkel való személyes kapcsolattartás, így olyan eszközt kellett keresni, ahol nem szakad meg a kapcsolat a gyerekekkel, de ugyanakkor értelmes,  hasznos,  motiváló tartalmak bemutatására is alkalmas. Az első nap végét Fülöp Orsolya, a szociális ágazat aligazgatónője és Nun András, az Autonómia Alapítvány igazgatója zárta, akik véleményezték és összefoglalták a nap történéseit.

A második nap a krízishelyzetben alkalmazott jó példákról szólt. Hubbes Kinga és Sándor István bemutatta a United Networks tevékenységeit, eredményeit a krízishelyzetben és az adományszervezés módszertanát. Papp Adolf a Kovászna Megyei Vöröskereszt részéről szólalt felel, aki a Vöröskereszt tevékenységeit osztotta meg Sepsiszentgyörgyön a krízis idején. Az előadást ismét egy magyarországi jó példa követte, az Adománytaxi, aminek alapítója, Horn Tamás elmesélte víziójukat, céljaikat és azt, hogy hogyan alkalmazkodtak a COVID helyzethez. Az Adománytaxi innovatív adománygyűjtő módszerével sokaknak segít jószívvel megválni a nem használt, de jó állapotban lévő értékeitől, és egyúttal szolidaritásra sarkallja az embereket. A konferenciát Thomas Hackl, a Romániai Caritas Konföderáció részéről folytatta, aki a kihívásokat, intézkedéseket osztotta meg a Caritas romániai szociális szolgáltató hálózatában a koronavírusos járvány idején. A délutáni órákban továbbá hallhattuk Setét Jenőt, az Idetartozunk Egyesület igazgatóját, a Concordia Humanitárius Szervezet előadását, akik a krízis megpróbáltatásairól és helytállásról beszéltek. Majd a napot Vass Mária és Elekes Zoltán, a Kovászna és Hargita Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságok vezetői, illetve Ludescher László, a Caritas Szociális Ágazatának igazgatója foglalta össze, zárta le.

Az utolsó nap témája a szorongások és félelmek a jelenlegi kialakult helyzetben, a szupervízió jelentősége a szociális szférában. Simó Irma, az Áradat Egyesület szakmai vezetője előadásában meghallgattuk, hogy mit jelent a szupervízió, miért van rá szükség és lenne rá nagyobb szükség a szociális szférában dolgozók számára. Az előadást kiegészítette Adorjáni Júlia és Tonk Gabriella, szupevizorok. A konferencia végét Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója és Nun András zárták.

A konferencia hozadékaként elmondható, hogy a kitűzött cél megvalósult. A sokszínű előadások során a résztvevők megismerhettek hazai és határon túli jó példákat, módszereket, amelyeket adaptálni tudnak a saját munkájuk során. Minden előadó nyitott volt a kapcsolattartásra és hajlandóságot mutattak, arra, hogy a későbbiekben is bármilyen kérdéssel fordulhatnak a résztvevők hozzájuk. Visszajelzések alapján a résztvevők sok új információval gazdagodtak, tartalmas volt számukra, hogy a krízishelyzetben milyen módszereket lehet alkalmazni a könnyebb túlélés érdekében.