Emberség és szakmaiság

Bensőséges ünnepséggel, az ápolók munkájának elismerésével zárult az Ápolók hónapja május 31-én a csíksomlyói Jakab Antal Házban. A Gyulafehérvári Caritas hagyományt teremtett, ezután minden év májusában az ápolói hivatásra irányítja a figyelmet.

Az Ápolók hónapja kezdeményezés nyomán számos rendezvényre került sor, minden régióban, ahol a Caritasnak időseknek szóló ápolási-gonzodási szolgáltatásai vannak, konferenciákat, tapasztalatcseréket, szakmai előadásokat tartottak. Az otthoni beteggondozásban, nappali foglalkoztatókban és az idősotthonokban dolgozó munkatársak, több, mint 300 személy került fókuszba, a róluk szóló riportok, tudósítások, tévéműsorok az ápolói hivatás ismertetését és értékelését szolgálták.

Minden ápoló csapat egy-egy személyt javasolhatott, akit a záróünnepségen dr. Márton András Caritas-igazgató, Magyari Vencel, a Szent Erzsébet Idősek Otthonának igazgatója és az ötletgazda, Péter György ágazati igazgató ajándékozott meg. A virágcsokor, a kézműves csokoládé mellé egy oklevél is dukált: „Örömmel tudatjuk, hogy munkatársaid téged javasoltak az Ápolók hónapja alkalmával kitüntetésre, mint olyan személyt, aki az emberség és szakmaiság jegyében kiemelkedően végzi munkáját. Isten adjon erőt, egészséget és örömet munkádban!

A Gyulafehérvári Caritas munkaközössége nevében Péter György ágazati igazgató.”

„Áldott legyen a mosolyod, légy vigasz a szenvedőknek, Légy te áldott találkozás minden téged keresőnek…” – szólt a Régi magyar áldás üzenve mindenkinek, aki az emberekért emberfeletti munkát végez.

Péter György ágazati igazgató, az ötletgazda az ápolók hónapjának összegzéseként elmondta: „Örvendek, hogy kezdeményezésünkkel arra a szakmára irányíthattuk a figyelmet, amely nélkül a társadalom nehezen tudna működni. Azáltal, hogy ápolókat szólaltattunk meg, igyekeztünk eloszlatni a tévhitet, hogy az ápolói munkát akárki tudja végezni. Mert az ápoló nem akárki, és nem „csak furikázik egész nap az autóval”. Fontos volt az ápolók hónapja olyan szempontból is, hogy a munkatársak érezzék, a szeretetszolgálat fontos részei ők. A Caritas gyakran indít új projekteket, és ami új, annak nagyobb a hírértéke, most viszont arra fókuszáltunk, ami állandó, működő, ami mindennapos segítségnyújtás. A visszajelzések abban erősítenek meg, hogy a közvélemény és a munkatársak felé küldött üzenet célba ért. Reméljük, hosszú távon a pályaválasztás előtt álló fiatalok is meghallják a hívó szót: aki elhivatottságot érez magában, ne menjen máshová dolgozni, mert az ápoló nem akárki.”

A Caritasnál május immár évről-évre az Ápolók hónapja lesz, a következő tematikus hónapra októberben kerül sor. Ekkor az idősekre irányul a figyelem, az aktív időskor megélése, a segítségre szoruló öregek támogatása, életminőségük javítása áll majd a középpontban.

Balázs Katalin