Én és a világ

Elindult a Karaván! A Családsegítő Szolgálatunk vakációs programja 11 Hargita megyei településre fog elmenni, az ottani gyermekek egy egésznapos vakációs programon vehetnek részt.

A szervezők éves munkájuk során rálátnak bizonyos falvak olyan gyerekeire, akik már szinte felnőttként kell éljék a mindennapjaikat, nem engedhetik meg maguknak, hogy táborokba, kirándulásokra vagy egyéb megszokott vakációs programokba vegyenek részt. Az idei programot is amint már megszokhattuk a Hargita Megye Tanács Gyerekvédelmi szakosztálya és a helyi önkormányzatok támogatják.

Már 3 településen sikerült fergeteges sikert aratni a programjaikkal: szombaton Oroszhegyen, vasárnap Máréfalván, hétfőn Zetelaká voltak. A három településen közel 250 gyerek vet részt. Nemsokára következnek a csíki és a gyergyói regiók települései: Csíkszentimre, Csíkpálfalva, Csíkkarcfalva, Gyergyószárhegy, Remete, Orotva. Szeptember elején pedig az udvarhelyi regióban zárják a karavánt Farkaslakán és Felsőboldogfalván.

Az egész napos foglalkozások alatt a gyerekek ismeretet szereznek, hogy a Világban, más kultúrákban milyen érdekességek vannak, ezáltal segítve őket megtalálni saját kultúrájukban való szerepüket, amely által aktív tagjai lehetnek közösségüknek.
Reggel az ismerkedési játékok után a gyerekek különböző nyelveken köszöntötték egymást, amelyet egy egy mozdulattal kapcsolatak össze, majd megtanulták a zsidó dallamra írt Karavános himnuszt, melyet a végén még körtáncokkal is díszítettek. A kiscsoportos foglalkozásokon képek segítségével megismerkedtek a világ szélsőségeivel és szépségeivel, melyeket ők maguk mutattak be egymásnak és közösen levonták a konkluziót, hogy minden résznek megvannak a napos és árnyas oldalai, de hálásak lehetünk, hogy ide születtünk. A foglalkozás végén homokmandalát készítettek a csoportok, melyet kínai szokás szerint a levegőbe szórtak, hisz nem a cél a legfontosabb, hanem az út amely elvezet a célig.
Az ebédet a helyi önkéntesek készítették el, akik a község Caritasos Szépkorúak mentálhigiénés csoportjához tartoznak. Nagyon örült mindenki a rengeteg szilvás gombócnak és a szendvicseknek.
A délutánban a téma gyakorlati feldolgozása, elmélyítése következett 8 sziget segítségével, melyet csapatokban kellett kivitelezni. Az egyik legkedveltebb sziget a népsűrűség szigete volt, majd a szomjúság, falánkok, bolgárok, háborúk, fülelők, felcsigázók, zászlók szigete.
Nagy volt az izgalom, ahogy a kínai pálcikával étkeztek, vagy a bolgárok által felcserélt fejbólintással válaszolni a kérdésekre.
A nap végén következett a tombolaosztás, miközben különbözö édességeket, üdítőket fogyaszthattak a lelkes résztvevők.

(Sándor István)