Engem láss, ne a fogyatékosságom!

Az „Engem láss, ne a fogyatékosságom” projekt egy szemléletformáló program része, amelyet a Gyulafehérvári Caritas fogyatékkal élőket segítő szolgálata működtet

Amint a neve is mutatja, a program egyik célja megláttatni a fogyatékosság mögötti értékes személyt, továbbá hidakat szeretne építeni a sérüléssel élő gyermekek, felnőttek és egészséges társaik között. Az idén a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola után másodikként a város újabb iskolája vett részt az érzékenyítő programban.

A projekt első részében osztályfőnöki órákat tartottunk október 8-19. között a Nagy István Művészeti Líceum minden egyes osztályában. Az életkori sajátosságokat figyelembe véve olyan párbeszédet kezdeményeztünk a diákokkal, amelyben ők is megoszthatták saját élményeiket a fogyatékossággal kapcsolatosan, valamint érzékenyítő játékok révén ízelítőt nyújtottunk a különböző fogyatékossággal élő személyek világáról. A diákok átélhették azt, hogy a számunkra hétköznapinak tűnő feladatokat hogyan tudják elvégezni akkor, ha egy vagy több érzékszervük hiányzik vagy esetleg mozgásukban korlátozottak.

A projekt második részében az általános iskolás diákok olyan kézműves alkotásokkal pályázhattak Engem láss ne a fogyatékosságom címmel, amelyek az osztályfőnöki óra élményeihez kapcsolódnak, ezáltal is segítve az ott hallottak és megtapasztaltak elmélyítését és exponálását, a középiskolások az Őrangyal-program logóját tervezhették meg.

A projekt harmadik részeként a pályázati munkák ünnepélyes kiértékelésére november 21-én került sor a líceum aulájában. A verseny első három helyezettjét díjaztuk, míg két osztály közösen vehetett részt fogyatékkal élő fiatalokkal a Csíki Játékszín A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábelőadásán. A kiértékelésen jelen voltak a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató fiataljai is, akik flashmobszerűen Kiss Barna Nem adom fel című zeneszámára végzett mozdulatsorra hívták meg a közönséget.

Mindhárom rész a diákok szemléletváltását és a fogyatékosság elfogadását szolgálta különböző szinteken, az információk, videók, személyes tapasztalat vagy találkozások segítségével. „Szeresd azt is, aki más, mint te, fogadd el olyannak, amilyen.” „Az életet meg kell élni, és mindig meg kell látni a jót benne. Mindig figyeljünk a sérült emberekre” – írták a visszajelző lapokra, bizonyítva, hogy az elhangzottak értő fülekre, érző lelkekre találtak. A visszajelző színes lapocskák azt is elárulták, hogy a résztvevő diákokban a sajnálat helyét a segíteni akarás vette át, hogy tettek egy nagy lépést az önmaguk, egymás és a másság elfogadása felé.
Az érzékenyítő programok támogatója a Csíkszereda Város Polgármesteri Hivatala. (Antal Karola)