„Ennyi kényelmet öregségemre én es kaptam.”

 „Tartson meg a Jóisten mindenkit, hogy sok szegénnek jusson” – kezdi beszélgetésünket Margit néni Szépvízen, aki nagyon hálás a házhoz kapott meleg ebédért. Könnyíteni a nehéz körülmények között élő idős személyek életén – ez a Gyulafehérvári Caritas szeretetszolgálatának egyik lényeges része.

Margit néni a kollektívbe kereste meg a kenyérre valót, emellett gazdálkodott, és ott dolgozott, ahol kellett. „Erdőbe, mezőre, mindenübe menni kellett. Nem volt könnyűd az élet, mert kínlódás volt.” Kevéske nyugdíjból él, amivel „nagyra nem lehet vinni. Nehéz na. Bár gyógyszerre legyen elég. Ami van, az van, s ami nincs, az nincs. Örvendünk, ha mindennap élhetünk.” Könnyek gyűlnek a szemében, fáj a lelke, mert annyira szeretne dolgozni, de egészségi állapota nem engedi. „Nem jő, hogy elhiggyem, hogy az ember ilyenné válik. Úgy kéne menjek, főleg nyáron mezőre, erdőre. Nem lehet. Nem tudok. 53 évet együtt éltünk az emberemvel. A nehézségek megvoltak, de kilábaltuk, s elmúlt minden ”- mondja sóhajtva.

Témát váltunk a meleg ebédre, amely a Jakab Antal Ház konyháján készül több rászoruló idős személy részére. „Isten fizesse azt es, mert az jól esik. Nagy segítség. Én nem válogattam, amit hoztak azt elfogyasztottam, szerettem. Mindent megettem, pityókás tokányt, levest, mindent. Jó ízes minden, jól béfűszerezve.” Minden nap nem egyforma számára, van, hogy nem érzi úgy magát, nem fogja a dolog, ezért nagy segítség és könnyítés volt, hogy készen házhoz kapta az ebédet, és nem kellett főzzön. „Ennyi kényelmet öregségemre én es kaptam. S csakugyan olyan melegen hozza Mártika, hogy sokszor még meg kell fújjam. Míg adják elfogadjuk. S Isten fizesse. Biza sokan elfogadjuk. Nagy segítség, s jó” – mondja Margit néni, Mártikára mosolyogva, aki otthoni beteggondozó, így amellett, hogy kiszállítja neki a meleg ebédet, ápolja is.

Mártika munkájáért köszönetképpen példát kap arra, hogy van ember, aki a nehézségei ellenére is tud mosolyogni, és hálás minden egyes napért, amelyet megél.

György Mária Angéla

Ha szeretné támogatni Meleg ebédet időseknek elnevezésű programunkat, ITT megteheti!