Épített örökségünk nyomában

Kirándultak a szentsimoni és csatószegi szépkorúak

A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata szervezésében június 19-én már a hajnali órákban közel ötvenen indultunk útra, hogy egy tüzetes kultúrtörténeti, felfedezős, tartalmas napot töltsünk együtt.
A világörökség részét képező Segesváron tett látogatásunk után a Bethlen-család egyik legősibb birtokát, a Segesvár melletti Keresden álló, 15. századi reneszánsz stílusú várkastélyt látogattuk meg. Mint kiderült, a szelíd dombok között meghúzódó várnál csoportunkból mindenki most járt először. Itt a várépítés történetéről, államosításáról, visszaszolgáltatásáról, a felújítási munkálatokról, és nem utolsó sorban magáról a Bethlen család történetéről, szellemi hagyatékáról hallhattunk hasznos bemutatót, bejárhattuk a kastély zegét-zugát, és azzal a reménnyel jöttünk el, hogy a bár lassú, de folyamatos felújítási munkák következtében pár év múlva régi díszében tündökölhet ez az egyedülálló várkastély.
Ezt követően Nagyszebenben fele vettük utunkat, amely egykor az erdélyi szászok kulturális és kereskedelmi központja volt, ugyanakkor Európa kulturális fővárosa is. A közös ebéd után a felújított főtér és környékén sétáltunk, majd az 1700-as évek közepén a jezsuita szerzetesek által épített barokk stílusú templom hűvösében számos információból gazdagodtunk e híres város nevezetes épületeiről, történetéről. Ezt követően a Bruckenthal Palota egyedülálló festménygyűjteményét tekintettük meg, majd az evangélikus templommal zártuk a látogatásunkat.
A kánikulában jól jött egy-egy fagyi, üdítő a főtéren, és lassan az „ide még vissza kell jönni” érzéssel vettük utunkat hazafele. A hosszú út hamar eltelt, jó hangulatban nem volt hiány, amihez a szinte folyamatos közös éneklések is nagyban hozzájárultak. Késő este, de sok szép élménnyel, hasznos információkkal érkeztünk vissza Csatószegre, Szentsimonba. Köszönet Hargita Megye Tanácsának a támogatásért. (Bíró Katalin)