Eredményes otthongondozási együttműködés

Szoros együttműködés létezik Hargita Megye Tanácsa és a Gyulafehérvári Caritas között, a szervezet valamennyi programját támogatják már évek óta. Most beszéljenek erről az adatok.

Novemberben ért véget az idei támogatási szerződés, amellyel Hargita Megye Tanácsa részben finanszírozta az Otthongondozói Szolgálat munkáját. A támogatás értéke 390.000 lej volt, ebből a mintegy 140 otthoni gondozásban tevékenykedő Caritas-munkatárs az április és október közötti időszakban 65 településen 4.067 beteg otthonában végzett szolgáltatásokat.  Az összesített adatokból az is kiderül, hogy ez idő alatt 351.676 alapápolást, 70.268 háztartási segítségnyújtást, 84.701 egészségügyi szakápolást és 86.240 mozgáskompetencia fejlesztést végeztek. A szakápolók 326.145 km-t tettek meg, munkaidejük 65% -át töltötték a tulajdonképpeni szolgáltatásnyújtással, 24%-a kiszállási idő valamint a fennmaradó 11%-ban adminisztratív tevékenységeket végeztek. Egy ápoló átlag 17,3 alapellátást és 5,7 egészségügyi ellátást végzett naponta. Az egy ápoltra jutó költség ezen időszak alatt napi 70,93 lej volt.

Hargita Megye Tanácsának támogatása tehát egy nagyon fontos része a működési költségeknek, a teljes éves költségvetés 10,29%-át teszi ki. Az otthoni gondozás mint szolgáltatási rendszer, az egyik leghumánusabb, leghatékonyabb és egyben a legköltségkímélőbb ápolási rendszer. Hargita Megye Tanácsa már 2001-től támogatja a Gyulafehérvári Caritas szervezetnek az otthoni beteggondozói szolgálatát Hargita megyében, így az idős, beteg emberek megfelelő egészségügyi és szociális ellátásban részesülhetnek saját otthonukban.