Érlelt sajtkészítés, ötödik alkalommal

Ötödik alkalommal, nyerstej-feldolgozásban gondolkodó, szarvasmarhatartó gazdáknak, a Svájci Életminőség Szervezet támogatásával szervez képzést a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés, április 8-11 között.

Konrad Suter harminc éve kavarja rézüstben sajttá a tejet, Svájcban minőségellenőre az érlelt sajtoknak, értő mesterembertől tanulhatnak tehát a székely termelők. A tanagyag részeként egyebek mellett szó lesz a tejtermelésről, fejési technikákról, a fejőgép felépítéséről, működéséről, tisztán és karbantartásáról, a tej raktározásáról, a sajtkészítés folyamatáról, a sajt hibáiról és minőségi szavatolásáról. A gyakorlati képzés része a joghurtkészítés, kiemelt tematika a higiéniai ismeretek fontossága. A képzés utolsó napján, pénteken Konrad Suter visszavárja volt diákjait, megkóstolják a már hónapok óta érlelődő sajtokat, megvitatják, hogyan lehetne még ízletesebb a termékük – tájékoztatott Gurzó Bernadett programfelelős.

„Konrádtól egy fontos dolgot tanultam: az alázatot a mesterség iránt. Hallgatva őt, az  ember egyszerűen kedvet kap: megcsinálni egy jó munkát. Olyan egyszerűen tudta elmondani, mire kell figyelni, s mit mutat a tej visszafele, egészen a tehén tőgyéig… s ez hogy marad benne egy hideg kézműves sajtban, sokkal markánsabban, mint bármelyik ipari sajtban, s ez mekkora felelősséggel is jár.  Hogy egy adott sajt eléréséhez mi mindenre kell figyelni, s hogy ugyanazt az eredményt kapjuk, mennyire pontosan ugyanazt a folyamatot, részletekre való figyelést kell végigcsinálni.

Aztán egy apró részlet elgondolkodtatott: hogy az itteni, csomafalvi tejhez több oltó kell. Ez egy helyi adottság, de utána számba vettem a többit, s be kell látnom, jócskán van mit felsorolni – pozitívumként. Innen jön a gondolat, hogy alaposabban végiggondolva jó terroir sajtokat lehetne csinálni. Kis területről nagyon nagy változatosságban. S azt a sokszínűséget, ami itt van, a sajtban is meg lehetne mutatni, fel lehetne építeni egy világot.

Nagyon kisléptékben gazdálkodunk, de örömmel tölt el, hogy az asztalunkra letett tejtermékek (joghurt, kefir, tehéntúró, érlelt sajtok) a mi konyhánkban készülnek, tiszták, frissek.

Persze, az ember azért kísérletezik, aprókat változtat, figyeli az eredményt. és innen a másik gondolat: ha az ember mindig ugyanúgy csinál valamit, ugyanazt az eredményt kapja. Vagyis ha változni akarunk, változtatnunk kell. Sokszor csak aprókat. Ez az út a szerves fejlődéshez, mert így ha tévedünk, akkor kicsit tévedünk, könnyű azt kijavítani. És léptéket és mesterséget váltva ezzel eljutottunk a participatív urbanizmushoz.

Én építész vagyok – de ez a sajtkurzus közelebb vitt a mesterségem megértéséhez.” (Köllő Miklós)

Jelentkezni: 2014 Április 4
Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés, Gyergyószentmiklós Varga Katalin utca 3 szám.
Tel: 0266-364.726, 0730-015.195
[email protected]
web: www.test19.demo.enetixsoftware.ro