Értékünk az egészségünk

A Gyulafehérvári Caritas munkatársai az elmúlt félévben is egészségmegőrző foglalkozássorozatot tartottak 5-12 osztályos diákok számára Hargita megyében, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság támogatásával. Ennek a támogatásnak köszönhetően 6 településen összesen 18 osztályba jutottunk el, 358 gyereket bevonva foglalkozásainkba.

A Ki-Út program prevenciós foglalkozásainak célja az egészségmagatartás kialakítása, megőrzése, illetve a függőségek megelőzése interaktív módszerekkel. A foglalkozások alatt fontosnak tartottuk a testi egészség megőrzése mellett, a lelki egészségvédelmet is. Ahhoz, hogy egészségesnek mondhassuk magunkat, e két pillér egyensúlyára kell törekednünk.

Ezen célok érdekében olyan témákat dolgoztunk fel az iskolákban, melyek összetett módon hatást gyakoroltak a gyerekek testi-lelki egészségére, annak megőrzésére és támogatására. Az V-VIII.  osztály számára megtartott prevenciókon a NEM-et mondás, döntéshozatal, felelősségvállalás, érzések beazonosítása, énkép és önértékelés témakörök kerültek feldolgozásra. Mindezen képességek fejlesztése nagyon fontos és központi szerepet tölt be a megelőzésben. A IX-XII. osztályokban alkoholfüggőség-megelőző foglalkozások valósultak meg, olyan különleges szimulációs eszközökkel, mint a “részeg” szemüvegek. A diákok józan állapotban tapasztalhatták meg, hogy milyen hatást gyakorol rájuk az alkohol, illetve hogyan hat a viselkedésükre, reakciójukra, mozgásukra, érzékelésükre. A speciális szemüveggel kipróbált gyakorlati pályát egy kiértékelő óra követte, ahol megoszthatták a diákok véleményeiket, érzéseiket, gondolataikat, feltehették az őket érdeklő és érintő kérdéseket az alkoholizmus és egyéb függőségek kapcsán.

A mértéktelen alkoholfogyasztás és az alkoholfüggőség számos családot érint és magával ránt mind a mai napig, így hatással van a gyerekek személyiségfejlődésére és életvitelére. Ebből kifolyólag fontosnak látjuk beszélni a függőségekről, közöttük az alkoholizmusról is, tabuk nélkül, hitelesen.

(Mezei Hajnal)