Érzékelés hete

A székelyudvarhelyi Caritas Szent Anna Fejlesztőközpont munkatársai július 19–22. között különleges nyári programmal fogadták a központba rendszeresen bejáró gyerekeket és szüleiket, mely az Érzékelés hete elnevezést kapta. Ezeket a színes órákat sérült és egészséges kisgyerekek együtt tölthették el.

Az érzékszerveink ingerlése az idegrendszeri érést, fejlődést segíti. Az Érzékelés hetén fő célunk a gyerekek érzékszerveinek ingerlése volt, továbbá törekedtünk arra, hogy a szülőket a  napi rutinból kizökkentsük példamutatás, ötletadás, a közös élmény általi szülő-gyerek kapcsolat erősítése révén. A gyerekek szépérzékét és kreativitását egy olyan légkörben kívántuk előmozdítani, ahol szüleikkel és kisebb-nagyobb társaikkal együtt egy biztonságos közegben lehettek, és örömteli pillanatokhoz juthattak az interaktív programokon keresztül.

Látás (Vizuális) nap:

Az Érzékelés hete első napján a látásra fókuszáltunk, hisz az átlagember legtöbbször használt érzékszerve a szem. A vizuális ingerek, mint például a különböző formák, textúrák, mozgások, kontűrök, színek a központi idegrendszert megmozgatják, befolyásolva akár a magatartási és érzelmi reakciókat is. A különböző termek látványosabbnál-látványosabb eszközökkel voltak berendezve, melyek csak arra vártak, hogy használatba vegyék. A szenzoros szobában kellemes, biztonságos, esztétikus látvány fogadta a betérőket. A nyugalmat árasztó közeg sok gyerek kedvencévé vált. Négy akadálypályánk volt azonos színű elemekkel összeállítva, különböző ügyességi játékokat próbálhattak ki a gyerekek, és kézműveskedhettek is. Az udvar igazi művésztérré változott, hisz különböző eszközökkel, módszerekkel való festésre volt lehetőségük a gyerekeknek. A különböző ingerek, a fény, a szín, ezen a napon nagyobb hangsúlyt kaptak, ezzel is stimulálva a gyerekeket.

Mozgás (kinézis) nap:

Köztudottan a kisgyerekek életében nélkülözhetetlen a mozgás. Az öt érzékszerv (látás, hallás, tapintás, szaglás, ízlelés) által történő érzékelés folyamatai mellett ritkán említjük a mozgásérzékelést. Az úgynevezett kinesztetikus érzékelő rendszerünk (a teljes testfelületen megtalálható receptorok) teszi lehetővé a saját mozgás megtapasztalását és érzékelését. Fontos, hogy a kisgyerekek számára biztosítsunk mozgásgazdag környezetet, mert ezáltal is formáljuk mozgáskompetenciájukat, és megalapozzuk az idegrendszeri érést. A térbeli iránykövetés mellett a testen belüli tájékozódást is támogathatjuk, valamint az alkalmazkodó és kudarctűrő képesség kialakulását is elősegíthetjük. Nem utolsó sorban olyan élményt nyújt a gyerekeknek, ami meghatározza az optimális személyiségfejlődést is.

Termeinkben és az udvarunkon rengeteg mozgást megtapasztalhattak a gyerekek akadálypályán, labdaszobán és ügyességi játekokon keresztül, de a kézműves tevékenységet sem hagytuk el erről a napról szem előtt tartva, hogy a mozgás az élet alapja. Mozogjunk, mert minden mozgás számít!

Tapintás (szenzoriális) nap:

A harmadik napon a gyerekek a különböző tulajdonságú anyagokkal találkozhattak, azokat foghatták meg. A mászópályánkat bevontuk különböző tapintású felületekkel, kis dobozokba nyúlhattak be és tapogathatták meg az abban rejtőző különböző tárgyakat a szúróstól a selymesig, a keménytől a puháig. A bőrünk a legnagyobb receptorunk, beborítja teljes testünket, védelmez és tele van idegvégződéssel. Bőrünk ingerlése idegrendszerünk ingerlése, fejlesztése, a világ megismerését szolgálja.

Hallás (auditív) nap:

A hallás, az auditív ingerek befogadása és azok tudatosítása hangszerek, különböző tevékenységek által több területen is fejlesztő hatású, mint kognitív készségek, szociális készségek, beszédprodukció, beszédértés…

A hallás napon a gyereknek lehetőségük volt a közös zenealkotás örömének megtapasztalására vezetett tevékenység által. Meghívottunkkal, Lisztes Piroskával énekeltünk, mondókáztunk és kipróbálhattunk különleges és eddig nem ismert hangszereket.

A Szent Anna fejlesztő központ termeiben lehetőségeket kínáltunk fel a különböző auditív ingerek megismerésére, megtapasztalására mozgás, valamint szabad hangszerhasználat által és hangszerkészítéssel. Egyik teremben a gyerekek és szüleik megismerkedhettek a négy alapelem hangjaival, ezekhez sajátos hangszereket társítottunk (föld, víz, tűz, levegő hangjai). Újdonságképp pedig papírszínházra is sor került, ahol a gyerekek megpihenhettek Benedek Elek A só című meséjének hallgatása közben.

Ez a nap méltó befejezése volt a négynapos programunknak, hiszen vidám zeneszóval zárult a hét.

Köszönjük ezúttal annak az ötven gyereknek és családjuknak, akik ezen a héten élettel töltötték meg a fejlesztőközpontunk székhelyét, valamint a Hargita Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóságnak a támogatását programjaink egész éves megvalósításában.

Péter Beáta, Fekete Andrea, Pápay Kinga, Zsombori Katalin, Bokor-Péter Timea

További képekért kattintson ide.