Erzsi néni visszaforgatná az idő kerekét

Emberi sorsok, életek kerülnek bemutatásra az elkövetkezendő hetekben. Olyan egyedülálló idős személyekhez látogatok el, akik jogosultak voltak a szociális értékjegyekre, és hetente kétszer vagy háromszor kapták házhoz a kétfogásos meleg ebédet.

Első utam a csíki ködből a napsütötte Gyimesekbe vezetett: Erzsi nénihez Borospatakára. Erzsi mámá, ahogy mindenki ismeri, egyedül él több mint húsz éve. Idén töltötte be 80. életévét, de a nehézségek ellenére még egyszer visszaforgatná az idő kerekét. „Pedig sokszor, sok minden baj ért, de visszaforgatnám” – mondja mosolyogva.

Sok nehézség érte élete során, de mindig kitartott, soha nem adta fel. Gazdálkodott, munkába járt, egyedül nevelte fiát, és közben még az iskolát is elvégezte. Nyugdíjba vonulása után Apahavasán töltött nyolc évet gazdálkodással. Majd egy szerény ingatlantba költözött, amelyben ma is egyedüli társa Mici, egy véletlenül megmenekült macska.

Nagy segítség volt, és továbbra is az lenne számára a meleg ebéd. Mindig várta az otthoni beteggondozó kolléganőket, akik felváltva hetente kétszer szállították ki számára a Jakab Antal Ház konyháján elkészült kétfogásos meleg ebédet. Erzsike néni olyan, hogy ha rajta segítenek, ő úgy érzi jól magát, ha viszonozhatja. Éppen ezért, mindig kiállt a kapuba, úgy várta az ételt kihordó kolléganőket, hogy ne kelljen bemenjenek, mert az is idő már nekük. „Rendesem vártam. Olyan volt, kiálltam az udvarra, lám nem-e jönnek, s hát akkor a kocsi felütközött. Rendesen örvendtem nekik. Hálás köszönettel vagyok, hogy gondoskodnak rólam”– zárta beszélgetésünket cicáját simogatva Erzsi mámá.

Egy órát töltöttem Erzsi néni társaságában. Egy óra, ami egy röpke percnek tűnt, mégis befészkelődött emlékeim kincstárába.

György Mária Angéla

Ha szeretné támogatni Meleg ebédet időseknek elnevezésű programunkat, ITT megteheti!