Események a Szent Erzsébet Öregotthonban

A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon életében a napi tevékenységek mellett több rendezvényre is sor került az év második felében

► Augusztusban több mint negyven lakó vett részt egy egynapos kiránduláson Gyergyószentmiklós- Szt Anna- tó-Kézdivásárhely-Nyergestető útvonalon. A körutat Hargita Megye Tanácsa is támogatta anyagilag.
► A kiégés megelőzése érdekében szeptember 14-18. között az ápoló-gondozó személyzet Tegzes Katalin segítőnővér vezetésével képzésen vett részt, amelyen a gyászfeldolgozásról volt szó.  
► A Principesa Margareta Alapítvány a Gyulafehérvári Caritas közreműködésével ”Önkéntesség az idősekért” témakörben egynapos szemináriumot szervezett a Szent Erzsébet Öregotthonban szeptember 16-án. A szemináriumon jelen voltak Hargita, Kovászna, Brassó, Maros, Galati és Temes megyei, valamint bukaresti civil szervezetek és szociális intézmények képviselői. 
► Az elmúlt hónapokban az egyéni és csoportos foglalkozások mellett több alkalommal kisebb kirándulásokat, zenés délelőttöket, kerti partikat szerveztek az otthon lakóinak, bevonva az Alzheimer betegségben szenvedő időseket is. 
► „Ha valaki hasznosnak érzi magát, azzal csak életét hosszabbítja” – mondogatja gyakran az otthon személyzete az időseknek. E célból alakult meg a „Zöldségpucolók csapata”, akik naponta előkészítik a konyhán az ételhez szükséges alapanyagokat.
► Az idősek világnapját a város Korona termében ünnepelték meg október 1-jén a Caritas családsegítő szolgálatával és a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal szociális irodájával közösen. Ugyanaznap délután szüreti bál keretében köszöntötték az időseket, amelyen a gyergyószentmiklósi Magyar Nóta és Dalkör Tagjai énekeltek Oláh Aranka művészeti vezető irányításával.
► Októbertől a tornaórákat Imecs Julia 67 éves otthonlakó irányítja a kinesztétika képzésen elsajátított gyakorlatokkal. (Kiss Gabriella)
 
Az otthon egyik lakójának a levele egy kirándulásról:
Kémenes István vagyok, több mint tíz éve a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon lakója. Egy szép nap élményeit szeretném megosztani Önökkel, amelyen az otthon lakói és a személyzet egy része vettünk részt. Ezen a kiránduláson ott voltak a tolókocsira, járókeretre szorulók is, hála az ápolónővéreknek, akik odaadóan segítettek.
Útvonalunk: Gyergyószentmiklós–Csíkszereda–Tusnádfürdő–Szent Anna-tó–Kézdivásárhely– Nyerges-tető volt. Voltak közöttünk olyan személyek, akik soha nem jártak Székelyföld ezen csodálatos tájain, akik Erdély más területéről kerültek ide, az otthonba.
A Szent Anna-tó a Nagy Csomád-hegység vulkanikus kráterében keletkezett, amely Románia vagy talán Európa egyetlen ilyen jellegű tava. A parton közösen ebédeltünk, volt, aki bement a tó vízébe, megfürdött, a félénkebbek csak a lábukat merték bemártani. A Szent-Anna kápolnánál imáinkba foglaltuk az otthon maradt lakótársainkat és a személyzet többi tagját is.
Háromszéken áthaladva Kézdivásárhelyen megnéztük a történelmi központban felállított hős Gábor Áron szobrát, aki az 1848/49-es szabadságharcban a székelyek megsegítésére ágyuk öntésére vállalkozott.
A Nyerges-tetőn vacsoráztunk, és megemlékeztünk az 1848/49-es szabadságharcban elesettekre.
Nagyon jó hangulatban, énekszóval, élményekben gazdagon értünk haza késő estére. Mindezért e gyönyörű napért újra köszönet a vezetőségnek, a személyzetnek, hogy ez a kirándulás létrejöhetett, mert lehet, hogy vannak közöttünk olyan személyek, akik életükben talán utoljára láthatták Székelyföld e csodálatos tájait. Tisztelettel: Kémenes István