Eszközhasználatot tanultak a Gyulafehérvári Caritas otthoni beteggondozói

A szeretetszolgálat ápolói a munkájuk során gyakran találkoznak sztómás betegekkel, akiknek ellátása különleges odafigyelést és szaktudást igényel. A sztóma olyan nyílást jelent, amelyet a páciens hasfalán ejtenek az orvosok, hogy kivezessék a vékonybél (ileosztóma), vastagbél (kolosztóma) vagy a húgyutak (urosztóma) tartalmát. A műtéti beavatkozást többnyire daganatok vagy más betegségek tehetik indokolttá, amikor a bél- vagy a húgyútrendszer egyik szakasza ideiglenesen vagy tartósan működésképtelenné válik. Ekkor mesterséges nyílás teszi lehetővé a beteg számára az ürítést egy hasfalhoz illesztett speciális tasakba.

Sztómával rendelkező emberek otthoni gondozása volt annak az előadásnak az apropója, amelyet az OrtoProfil szakemberei – Kocs Ágnes munkapontvezető és Majla-Hajdu Csaba ortopéd technikus – tartottak a Caritas ápolói számára Gyulakután. A gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cég bemutatkozásán és termékismertetőjén túl az otthoni beteggondozásban dolgozó munkatársak széleskörű ismereteket szerezhettek a különféle sztómazsákokról, megtanulhatták a termékek helyes használatát, feltehették kérdéseiket, és megoszthatták tapasztalataikat.Zsáktípusok

Kocs Ágnes elmondta: ahhoz képest, hogy régen bőrövvel szorították rá a zacskót a sztómára, ma már többféle zsáktípus és bőrápoló termék létezik. Nyitott (üríthető) és zárt (egyszer használatos) zsákokat mutatott be, amelyeket az előadás alatt Majla-Hajdu Csaba kézről-kézre adott a jelenlévőknek tanulmányozás céljából. Elhangzott, hogy Romániában az üríthető változatok népszerűbbek, amelyeket akár két napig is lehet használni, míg külföldön a zárt zsákokat részesítik előnyben. Megtudhattuk, hogy az első zacskók kezdetlegesek voltak, átengedték a szagokat, gyakran a nedveket is, de mára minden gyártó sokat javított a minőségen. Egyes zsákok tapadófelszínén manukaméz található, amely gyulladáscsökkentő és hegesítő hatású, beszívja a nedvességet, segíti a bőr szellőzését, és ápolja is azt. Léteznek kisebb, nagyobb, különféle anyagokból készült zsákok, köztük olyanok is, amelyekkel könnyebb sportot is végezhet a beteg.

Helyes termékhasználat
Hol helyezkedik el a sztóma? – Ez az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni a termék alkalmazásakor. Száraz, zsírtalan bőrre szükséges felhelyezni, lehetőleg sima felületre, ne hajlatba vagy tűrődésre, hogy a zsák kellőképpen megtapadhasson. Rendkívül fontos, hogy vigyázzunk a sztóma körüli bőrre: legyen gondosan letisztítva, ne legyen irritált vagy fertőzött. A sztómát szappannal és vízzel lehet tisztítani, de akár tusolhat is a beteg. Az előző zsákot nagyon óvatosan szükséges eltávolítani, hogy elkerüljük az amúgy is érzékeny bőr esetleges sérüléseit. Az új zacskó rögzítésekor méretre kell vágni a zsákot, és ehhez nem a terméken található sablont, hanem a sztóma formáját és méretét kell követni. Gyakran előfordul, hogy a kórházakban a sztómánál jóval nagyobb kivágást hoznak létre a zacskón. Ez veszélyes, mert a salakanyagok beszivárognak a zsák alá, vagy megülnek a sztóma réseiben, és irritációt, fertőzéseket okoznak.

Kiegészítő termékek és tapasztalatmegosztás
Kocs Ágnes részletesen bemutatta a zsákok használatát megkönnyítő és a sztómák tisztán tartását, ápolását elősegítő termékeket is. Megismerkedhettünk, például, egy kifújható folyadékkal, amely eltávolítja az előző sztómazsák visszamaradt ragasztóját. Szó esett egy olyan termékről is, amely vékony filmréteget képez a bőr és a sztómazacskó között, ezért kifejezetten ajánlott allergiás reakciókat mutató vagy érzékeny bőrű betegeknek. Az ileosztómák esetében hasznos a védőpúder, ami hegesítő, illetve a granulátum, amely zselésítő és egyben szagtalanító hatású.

A jelenlévők érdeklődő kérdéseiből és tapasztalataik megosztásából kiderült: sokan gondoztak már sztómás betegeket. Kezdetben nehézség volt számukra a zsákok rögzítése, gyakran négy-öt zacskó is az olló áldozatául esett, amíg sikerült a megfelelő méretűre és formájúra vágni azokat, de idővel kitapasztalták használatukat.

Hogyan lehet kompenzált eszközökhöz járulni?
A munkapontvezető előadása után Majla-Hajdu Csaba a személyre szabható protézisek, járókeretek, kerekesszékek és más segédeszközök világába avatta be az ápolókat. A szakemberek azt is felvázolták, hogyan lehet költségtérítés útján sztómazsákokhoz vagy más egészségügyi segédeszközökhöz jutni. Mivel a vállalatnak szerződése van az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, ezért részben vagy teljes mértékben térített termékekhez férhet hozzá a beteg, mint például: sztómazsacskókhoz és tartozékokhoz, katéterekhez, kerekesszékekhez, botokhoz, mankókhoz, állítható járókeretekhez, végtagprotézisekhez, gerincfűzőkhöz, oxigénterápiás gépekhez. Az Egészségbiztosítási Pénztár költségtérítési listája változó lehet, de a sztómatermékek elsőbbséget élveznek. Ha a betegnek sztómazsákra vagy más egészségügyi segédeszközre van szüksége, dossziét kell leadnia az Egészségbiztosítási Pénztárnál, amelynek szakorvosi javaslatot (recomandare medicală) és a páciens személyi igazolványának másolatát kell tartalmaznia.

Kapcsolat
Ha van gondozásra szoruló beteg családjában vagy közvetlen környezetében, keresse a Caritas munkaközösségét bizalommal a következő elérhetőségen: 0734 888 400.

Amennyiben ápolóink munkáját szeretné megkönnyíteni
Adományozhat is egészségügyi szakápoláshoz szükséges eszközök beszerzésére itt >>>, de készpénz-adományát személyesen is beviheti otthoni beteggondozó székhelyeinkre, idősotthonainkba, vagy átadhatja bármelyik caritasos munkatársunknak, aki továbbítja az összeget, és a lehető legrövidebb időn belül visszajuttatja önnek a támogatást igazoló nyugtát. Köszönjük!

Orbán Júlia

Kapcsolódó írások:
„Beáta, az Isten álda meg!”>>>
Most vigyél virágot>>>
Ápolók májusa a Caritasnál>>>
Otthoni beteggondozás Maros megyében>>>