Európai uniós támogatás Székelyudvarhelyen

Szervezetünk Otthoni Gondozó Szolgálata európai uniós pályázatot nyert, amely révén lehetségessé válik a székelyudvarhelyi szociális fektetőbázis létrehozása, a Kolping házban.

A felújítások célja, hogy azok az emberek, akik állandó gondozásra szorulnak, hozzájuthassanak egy olyan szoció-medikális minőségi gondozáshoz, amely innovatív módszerek alkalmazásával megfelel minden európai követelménynek.

Az új szociális központban olyan betegek gondozását látják el, akik betegségük utolsó fázisában vannak és állandó ápolásra szorulnak. Jelenleg az ilyen betegek jobb esetben egyik másik családtagjukkal, vagy szomszéd felügyelete mellett vannak. Többször megtörténik az is, hogy a hozzátartozó munkahelyéről is kimarad a beteg családtag gondozása miatt.

Az épület 2006/2008-ban épült szociális lakások céljából. “A Kolping ház modernizálása és bővítése bentfekvő szociális központ létrehozása érdekében” című projekt a Regionális Operatív Program 3-as tengelyén a 3.2 intézkedés keretén belül valósulhat meg, a Gyulafehérvári Caritas Otthoni Gondozói Szolgálatának kivitelezésében, melynek összértéke: 2.533.137,44 lei, amiből  1.895.007,82 lei a vissza nem térítendő támogatás értéke. A támogatói szerződést 2013 április 2-án írták alá 24 hónapos futamidőre. Az új szociális központban 26 személy gondozását 14 alkalmazott fogja biztosítani.

A Regionális Operatív Program a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium fennhatósága által működtetett program, amely régiós szinten a Központi Fejlesztési Ügynökség ellenőrzése alá tartozik.