Evezz a mélyre, és vessétek ki a hálóitokat!

Őrangyal tábor hatodjára

Néhány jóindulatú ember összefogásával, tettrekészségével csekély anyagi feltételek mellett is nagy dolgokat tudunk alkotni! – ebben bizonyosodtak meg újra az immár hatodik Őrangyal-tábor szervezői és önkéntesei annak a 151 tábori résztvevőnek láttán, akik elégedetten, lelkileg feltöltődve, a mihamarabbi viszontlátás reményének visszajelzésével tértek haza a Marosfőn megrendezett táborból.
Az Őrangyal program szervezői, azaz a Gyulafehérvári Caritas, a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság és a Szent Gellért Alapítvány hatodik esztendeje azon munkálkodik, hogy összegyűjtse az egyazon környéken élő sérült fiatalokat, gyerekeket és felnőtteket, és megtartó, a mindennapi életben erőt, támaszt adó közösséget, kapcsolati hálót építsen ki közöttük és egészséges társaik között. Az Őrangyal programjaira járók évente egyszer táborban vesznek részt, amelyet az idén Marosfőn, két turnusban tartottunk meg, június 25-29 között. A megye „őrangyalai” megmozdultak: Csíktól Gyergyóig, Székelykeresztúrról a Homoródmentéig, Gyimesektől a Kászonokig számos településről érkeztek a táborozók.
A misszió éve lévén, a tábor meghatározó üzenetét Szent Lukács evangéliumából merítettük, az „Evezz a mélyre, és vessétek ki a hálóitokat!” (Lk 5,4) evangéliumi felszólítást választva tábori mottónak. Ez az ige segítségünkre volt abban, hogy már a tábornyitó szentmisénk alkalmával, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatójának, Máté Róbertnek szavaira megvizsgáljuk a partot, amelyet magunk mögött hagytunk, a bizalmunkat és hitünket, amellyel a nyílt tengerre léptünk, a (kapcsolati) hálónkat, illetve a benne meglévő, szerzett és ajándékba kapott halakat, amellyel hazatérünk.
Másnap délelőtt a Nagy Halászat elnevezésű programon halászcsapatainkkal aztán ki is eveztünk a „nyílt tengerre”: csapatos ügyességi, kreativitás- és személyiségfejlesztő játékok által gyűjtöttük érték-halainkat az egymás között font hálóinkba. A bátorság, az ügyesség, az összefogás, a bátorítás, a szeretet elnyert halai kétségkívül azok az értékek, amelyek a sérültség, a különböző betegségek, az el nem fogadás okozta bilincsekből old fel, nyit ki egy kaput, ad erőt, lelkit és fizikait egyaránt. A tábor során elmaradhatatlanul volt zene és tánc, buli, tábortűz, kézműves foglakozások és kirándulás, illetve terápiás célzatú támogató csoport is, amelyben a szülőknek, személyi gondozóknak, pedagógusoknak, nevelőknek szakmai segítséggel nyílt lehetőségük pozitívumaik, értékeik felleltározására, de ventilálásra is. Sokuk számára – ennek a sokszor embert-emberséget próbáló feladatnak a végzéséhez – ez a néhány nap jelenti azt az erőforrást, amit máshol nem kaphatnak meg, amire egy évig várniuk kell!
Köszönetünket fejezzük ki minden lelkes résztvevőnknek, akik csodálatra méltó példájukkal, őszinteségükkel önvizsgálatra késztetnek; önkénteseinknek, segítőinknek az ingyenes, önzetlen segítségért! Köszönjük Tatár Imrének, hogy mély érzéseket közvetítő zenés előadásával felszabadult hangulatot teremtett körünkben! Köszönet Hargita Megye Tanácsának, a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnak, Székelyudvarhely Önkormányzatának, a Communitas Alapítványnak, az Euro Ecologic WC Kft-nek, a Komod Forte Kft-nek az anyagi támogatásért! (Székely Vakon Katalin)