Exatlon – nagyszerű élmény kicsiknek

A nyári szünidő kezdetén, a járvány miatt előírt korlátozások kissé elcsüggesztettek, ha a gyerekekkel közösen összeállítandó bakancslistára gondoltam. Hagyomány szerint erre a listára kerültek fel azok a vágyott tevékenységek, különleges alkalmak (pl. kirándulás, tábor), amelyekre korábban – különböző okok folytán – nem kerülhetett sor.

A gyerekek leleményessége azonban felülírta félelmeimet. Nem vetődtek fel túlságosan elrugaszkodott ötletek, és felhívás nélkül is tudták, érezték, meddig mehetnek el, mik azok az óhajok, amelyek az adott körülmények között még megvalósíthatóak. Volt azonban egy olyan kívánságuk, amely az egész társaságot lázba hozta: az EXATLON. Bár hiányosak voltak ismereteim ezen a téren, a gyerekek lelkesedését látván – és bízva a kollégák segítségében – nem mondhattam nemet. Így hát a vakáció vége felé a Kis-Küküllő mente valamennyi központjában megszerveztünk egy visszafogottabb, ügyességi játékokra/próbákra épülő vetélkedőt. Természetesen az eseményt felkészülési időszak előzte meg, amely nem csupán a gyakorlásról szólt. Teret engedtünk ugyanis a gyerekek kreativitásának: ők maguk is kitalálhattak és kivitelezhettek pályákat, próbákat.

Közben pedig naponta lehetőségük nyílt pontszerző feladatok végrehajtására, amelyeket az Exatlonnal egybekötött Mini Bazár során főként tanszerekre, játékokra válthattak be.

Nem meglepő hát, hogy az idei nyári bakancslista egyértelmű kedvence minden központban az Exatlon – Mini Bazár kettőse volt. A várakozás izgalma, a siker nyújtotta öröm, az együttlét rendhagyó módja különös hangulatot kölcsönzött az alkalmaknak. A sok mosolygós, kipirult gyerekarc látványa pedig megért minden fáradságot.

Köszönjük a Maros Megyei Tanácsnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, aki hozzájárult tevekénységeink megvalósításához!

Albert Emőke Katalin