Falugondnoki program támogatása

A Gyulafehérvári Caritas által működtetett első falugondnoki szolgálat 2004-ben indult és azóta is működő tevékenység. Önkormányzati támogatással sikerül fenntartani.

Jelenleg 6 falugondnoki szolgálat működik kilenc településen: Gyimesközéplokhoz tartozó Háromkúton (2004 óta), Gyergyószárhegyhez tartozó Güdücön, Farkaslakához tartozó Pálfalván, Korondhoz tartozó Fenyőkúton és Pálpatakán (2008 óta), Gyergyóremetén (2011 óta), Tölgyes községhez tartozó Recefalván, Péntekpatakán és Hágótőn (2011 óta).

A falugondnoki szolgálat egy komplex segítségnyújtás, amelynek célja hozzájárulni az elszigetelt kistelepüléseken, a központtól távol eső településrészeken élő közösségek életének elfogadhatóbbá tételéhez, az életminőség javításához. A szolgálat célcsoportja ezeken a kistelepüléseken, településrészeken élő, elsősorban idősek, sérültek, szociális szempontból hátrányos helyzetben élő valamint az alapvető szociális szolgáltatásokhoz és közinformációkhoz nem jutó személyek, családok.

A falugondnoki szolgálatok fenntartásában és működtetésében támogató partner Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye-i Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, aki már több éve, hogy pályázati kiírás formájában hozzájárul a szolgálatok működéséhez. Idén 35 300 lejjel támogatták a falugondnoki program működését.

További támogató partnerek azok az önkormányzatok, amelyekhez ezek a kistelepülések vagy településrészek tartoznak: Gyimesközéplok, Gyergyószárhegy, Farkaslaka, Korond, Gyergyóremete és Gyergyótölgyes.

Az ellátottak nevében köszönjük támogatásukat!

(Benes Sarolta)