Falugondnoki szolgálatok Hargita megyében

Első ilyen jellegű szolgálatunk 2004-ben indult magyarországi támogatással és azóta is működő tevékenység

A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés jelenleg 6 falugondnoki szolgálatot működtet kilenc településen: Gyimesközéplokhoz tartozó Háromkúton (2004 óta), Gyergyószárhegyhez tartozó Güdücön, Farkaslakához tartozó Pálfalván, Korondhoz tartozó Fenyőkúton és Pálpatakán (2008 óta), Gyergyóremetén (idéntől), Tölgyes községhez tartozó Recefalván, Péntekpatakán és Hágótőn (idéntől). A falugondnoki szolgálat 2009-től akkreditált szociális szolgáltatás.

A falugondnokság egy komplex segítségnyújtás, amelynek célja hozzájárulni az elszigetelt kistelepüléseken, a központtól távol eső településrészeken élő közösségek életének elfogadhatóbbá tételéhez, az életminőség javításához.
A szolgálat célcsoportja ezeken a kistelepüléseken, településrészeken élő elsősorban idősek, sérültek, szociális szempontból hátrányos helyzetben élő valamint az alapvető szociális szolgáltatásokhoz és közinformációkhoz nem jutó személyek, családok.
A szolgálat tevékenységei többségében szociális jellegűek, szervezéssel, információátadással, tanácsadással és szállítással valamint beszerzéssel, háztartási segítségnyújtással, egészségüggyel kapcsolatosak.

A szolgálatok fenntartásában és működtetésében támogató partner Hargita Megye Tanácsa, aki már több éve, hogy pályázati kiírás formájában támogatja a falugondnokságot. Idén 21000 lejjel járult hozza a szolgálatok működéséhez. További támogató partnerek azok az önkormányzatok, amelyekhez ezek a kistelepülések vagy településrészek tartoznak: Gyimesközéplok, Gyergyószárhegy, Farkaslaka, Korond, Gyergyóremete és Gyergyótölgyes.
Köszönjük szépen a támogatásukat.
(Benes Sarolta)