Farsangbúcsúztató a nappali foglalkoztató központokban

Tegnap, február 28-án a Gyulafehérvári Caritas vidám, ünnepi műsorral búcsúztatta a farsangot Székelyudvarhelyen. A húshagyó kedden szervezett álarcosbálon közel 60 idős és idősödő személy vett részt a Papkertben található Nappali Foglalkoztató Központ székhelyén.

Már hagyománnyá vált, hogy minden év februárjában mókás jelmezekbe bújnak a foglalkoztató központ idősei, ilyenkor a résztvevők egyéni bemutatókkal és a csoportos előadássokkal szórakoztatják a közönséget. Idén sem volt ez másképp: tanúi voltunk humoros, versbe szedett jelmezes bemutatkozásoknak, láthattunk viccekkel fűszerezett rövid előadásokat, hallhattunk népdalokat, illetve nem maradtak el a zenés-táncos előadások sem.

A jelmezek lajstroma idén is sokszínűre sikeredett, rajzfilmfigurák és mesehősök elevenedtek meg, találkoztunk boszorkányokkal és kalózokkal. Volt olyan csoport is, kinek tagjai hagyományos népviseletbe öltözve a fonó hangulatát idézték meg. Azonban nemcsak székely, hanem más kultúrát megelevenítő öltözékek is színesítették a repertoárt, mint például a japán gésának öltözött Anci néni, vagy az orosz néptánc előadást bemutató Odett néni. Az ő ötletességüket külön díjjal jutalmazták a szervezők, emellett a legkreatívabb csoportok is részesült jutalomban.

„Második alkalommal sikerült megszerveznem a farsangi mulatságot az idősek számára, és a tapasztalatom az, hogy a jókedv mindig garantált. Családias hangulatban készülünk évről évre a farsangra. Olyan elképesztő ötleteket és szórakoztató jeleneteket adnak elő a csoportok, melyek segítenek az ott jelen lévő személyeket kizökkenteni a mindennapi gondokból, bajokból. A farsang számunkra azt jelenti, hogy kicsikét együtt vagyunk és szórakozunk.” – mesélte Bálint Zsófia, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa, a rendezvény szervezője.

A díjazásokat követően közös fényképezésre került sor, valamint rövid táncos mulatság zárta az ünnepséget.

Csíkszeredában is közös zenés-táncos mulatságra került sor a farsangbúcsúztatás alkalmából. A több, mint 40 idős és idősödő személy a jelmezes, zenés-verses bemutatkozás után, közös ebéddel, majd rövid, táncos mulatsággal folytatta az ünneplést.  

A mulatság a gyergyói térségben sem maradt el, az eseményre Gyergyóalfaluból is érkeztek résztvevők, így mind együtt ünnepelhettek a foglalkozásokra járó idősek. A telet búcsúztató vigaszság velejárója volt az ének és tánc, valamint a vidám történetek felelevenítése sem maradt el.

A mozgáskompetencia központ foglalkoztatottjai idén is méltóképpen, utánozhatatlanul vidám hangulatban búcsúztatták a farsangi időszakot.

(Bedő Krisztina)