Farsangol a Caritas

Kicsik nagy ünnepe

Farsangolás volt a gyergyószentmiklósi Cseperedőben és a Fogyatékkal élőket támogató központban. Szülők és gyerekek februás 5-9. között élték meg a mulatság időszakát énekléssel, mondókázással, tánccal és kézimunkázással. Nem hiányzott az ünnepi eledel sem, sütemények és farsangi fánk kerül az asztalra a szülők jóvoltából.

Az angyalok köztünk járnak

Jókedv, ameddig csak a szem ellát… korhatár nélkül – ez jellemezte a Caritas által szervezett, gyergyószéki időseknek szóló farsangi mulatságát. A gyergyóremetei közösségi házba több, mint 230 idős érkezett, a Caritas csoportjaiba járó gyergyószentmiklósiak, alfalviak, csomafalviak, borzontiak, újfalviak, ditróiak, szárhegyiek és remeteiek mellett részt vettek a gyergyói Őszirózsák és a Szent Erzsébet idősek otthonának lakói is. A díszmeghívottak között volt a házigazda település polgármestere, plébánosa, dr. Asztalos László orvos, díszpolgár, valamint a Nők órája vezetői, dr. Gyulai Anna és Laczkó-Szentmiklósi Judit. Őket szórakoztatta a muzsikus, Fülöp Zoltán, a Sirülő és a IndepenDance tánccsoport fiataljai, valamint a farsangi maszkurák. Mert a remeteiek által készített Konc királynak égnie kellett nagy vigasság közepette.

Péter Róbert, az esemény főszervezője sorra hívta a köszöntőket. Laczkó-Albert Elemér polgármester az angyali-emberi arcokban gyönyörködött, elmondva, az angyalok Isten küldöttei, akik segítik bennünk a jót kibontakozni, ők azok, akikkel emberi formában is találkozhatunk. „Angyal lakik bennünk. Tegyünk ma jót a bennünk lévő angyallal, jókedvünkkel, táncunkkal, étvágyunkkal, mindennel, ami mi vagyunk!” – kívánta a községvezető.

„Nekem már nem azon jár az eszem, hogy életemben mi volt nehéz, hanem hogy mit kellene még megköszönnöm” – fogalmazott Bakó Antal plébános, aki a vendégekben kortársait köszöntötte, arra biztatva, érezzék át a boldogságot, amit sokan nem érhettek meg, és vigyék haza a jókedvet, hogy kitartson egész évre.

A táncosok előadását követően az idősek egy része vesztőhelyére kísérte Koncz királyt. Ostorharsogtatással, muzsikusokkal, sok derűvel és tánccal búcsúztatták a telet a művelődési ház előtt, majd a meleg terembe visszatérve folytatódott a mulatság. Az énekes kedvet a Szent Erzsébet idősek otthonának produkciója fokozta, a csapat tagjai a riporter minden kérdésére dallal válaszoltak, így kiderült, hogy rózsabokorban jöttek a világra, hogy nád a házuk teteje, hogy bizony, volt szerető tizenhárom, hogy a nézését és a járását száz forintért sem adnák, majd a javaslat is elhangzott mindenkinek címezve: próbálj meg lazítani, mert nem csak a húszéveseké a világ.

Együtt énekelt a fellépőkkel az egész terem, majd eljött a tánc ideje is, így aki mankóval érkezett, megpihentette a szerszámot, a parókák, álarcok pedig a gondtalan élet örömét segítettek megélni. Akik február 13-án Remetén összegyűltek, egy délutánra száműzték a magányt, helyet adtak a jóízű találkozásnak, emléket idéztek, rosszkedvet űztek, igazi angyalként farsangoltak a maguk és társaik örömére.

Balázs Katalin

Karnevál Gyergyóalfaluban

Február 5-én megszerveztük az alfalvi Biztos Kezdet Ház központjában a közös farsangi karnevált. Az eseményre meghívást kaptak a központba bejáró klienseink, kisbabáktól az iskola előtt álló gyerekek szülei és testvérei egyaránt. Céljaink között szerepelt egy olyan esemény megszervezése, ahol a családok teljes létszámban megjelenhetnek egy közös mulatozásra, ezzel is lehetőséget nyújtva számukra az ismerkedésre, a közösségi élmény megteremtésére, az együtt gondolkodásra, élmények és tapasztalatok megosztására.

A program közös mondókázással indult, miután a kisebb gyerekek játszóházas élményben részesülhettek a foglalkoztatóteremben, a nagyobbaknak meg kézműveskedésre volt lehetőségük, amelynek során a szüleik segítségével elkészíthették egyszerű kis farsangi álarcaikat. Ezt követően rajzfilmvetítés mellett eszem-iszomra került sor, többek között tea, gyümölcs és az elmaradhatatlan fánk ízével őriztük a farsangi ünnepkör hagyományát. Az esemény megszervezésében segítségünkre volt a helyi időscsoport is, ugyanis ők vállalták a fánkok elkészítését. Helyszínül a Mikó-kúria szolgált, amelyet a helyi önkormányzat biztosított számunkra az alapvető technikai és egyéb felszereléssel együtt.

Bár a tomboló vírusos megbetegedések nagyban hátráltatják a családokat az eseményeken való részvételben, nagy örömünkre szolgált, hogy több, mint negyven személy megjelent a programunkon. Jó hangulat, örömteli együttlét jellemezte a programot, amely biztató visszajelzésként szolgál számunkra és ösztönöz a további hasonló események szervezésére.

Borsos Ágota pszichológus