Farsangoltak a Kis-Küküllő mentén is

A Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata farsangi mulatságot szervezett Illyésmezőn fiataloknak és Nyárádremetén időseknek

Rosszcsontok Farsangja

Farsangi mulatságot szerveztek az ilyésmezei Rosszcsontok csoportjának tagjai február 13-án a helyi általános iskolában. A hamarosan fél éves múltra visszatekintő, tizenéves fiatalokat megszólító csoport a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálatának Falum a jövőm projektje keretében gyűl össze hetente. A csoport a közösen megtervezett és megvalósított karácsonyi program után újabb ötletet váltott valóra a csoportvezetők irányításával.
Egy héttel korábban a csoport közösen tervezte meg saját farsangi mulatságának a programját, kitérve az abban helyet kapó játékokra, az időkeretekre, a program népszerűsítésére, reklámozására meghívókkal és plakátokkal. Megneveztük az egyes feladatok felelőseit is, kijelöltük a műsorvezető párost, de gondoltunk a programmal járó költségekre és az ünnepi menüre is. Minden apró részlet megbeszélése után pedig együtt mentünk szánkózni a falu végére, a tervezést jutalomként közös szabadidős tevékenység követte.
Az alapos szervezői munka meg is hozta a gyümölcsét, a beöltözött Rosszcsontok között láthattunk csinos topmodellt, sztárfocistákat, boszorkányt, de az ikrek és a királylány között ott legelészett a Milka-tehén is. Közülük volt, aki a gyufakötözésben volt a leggyorsabb, egyesek a narancsos tánclépéseket tudták a legjobban, vagy a lehető legkisebbre hajtogatott újságpapírokon táncoltak legügyesebben. Így mindenkinek kénytelen volt díjat adni a zsűri, aztán lekapcsoltuk a fényeket, hogy a mulatság hátralevő részében kedvükre táncolhassanak, ehessenek-ihassanak a főszervező Rosszcsontok.
Az eseményt támogatta a Gyulafehérvári Caritas, Szováta Város Önkormányzata, a szovátai Fürdővállalat, a Domokos Kázmér Iskolacsoport, valamint a Rosszcsontok szülei is hozzájárultak a mulatsághoz.

Amit még a polgármester is lefilmez…
Télbúcsúztatásra gyűlt össze a Gyulafehérvári Caritas Családsegítő Szolgálata által szervezett Szépkorúak Farsangján Nyárádremetén a Marosszentgyörgyi Szépkorúak Vidám csoportja, a Szovátai Szépkorúak Szeretet-csoportja, valamint a házigazda Nyárádremetei Szépkorúak Kitartás-csoportja.
A nyárádremetei kultúrotthonban szervezett rendezvényen Gál Lajos polgármester és dr. Köllő Gábor, Nyárádremete plébánosa szólt a közönséghez. A szerelmesek napján a szerelemről énekelt a jelenlevő közel 80 szépkorúnak és fiatalnak Lénárd Laura, Nyárádremete nagyreményű énekes tehetsége, majd Bartis Kinga röviden bemutatta a marosszentgyörgyi csoportot. A Vidám csoportot vezető szociálpedagógust a szovátai szépkorúak követték a színpadon, többek között egy boszorkány, drótostót, cowboyok, mosónő, amerikai hölgy, Harisnyás Pippi, a seriff és a halál is eljöttek. A nyárádremeteiek is maskarába bújtak, akadt köztük hajléktalan koldus, társkereső szépkorúak, ott volt Ludas Matyi, egy kártyavető cigányasszony, szakácsnő és postásnő, de a legnagyobb tapsot az énekesnő és a csősztáncosok kapták.
Következett a farsangtemetés, a Szovátai Népi Játszóház telet sirató jelenetei közben megjelent a tömegben egy plébános is, és beállt a körtáncba, a szalmabábu elégetésekor pedig a tévés operatőrök mellett már a község polgármestere is elővette a mobiltelefonját, hogy megörökítse a hóban-havazásban lángra lobbanó Illés látványát.
Eközben Oláh Andor, Kulcsár Sándor és Mátyus Vilmos folyamatosan húzta a talpalávalót, de a szaxofon, a harmonika és a hegedű hangja a kétórányi bálban is táncra perdített szinte mindenkit a turbános török basától Hapcin keresztül a plébánosig.
A programot a Nyárádremetei Nőszövetség kvartettje zárta. A Szépkorúak Farsangját támogatta a Gyulafehérvári Caritas, Szováta, Nyárádremete és Marosszentgyörgy Önkormányzata, a szovátai Fürdővállalat, a Szántó-Fülöp Pékség és Néma Zoltán vállalkozó, a nyárádremetei Dr. Nyulas Ferenc Iskolacsoport, médiatámogatóink voltak a Sóvidék Televízió és a Marosvásárhelyi Televízió. (Szabó Attila)