Farsangoltak a székelyudvarhelyi idősek

A székelyudvarhelyi önkéntesek kis csapata farsangi mulatságot szervezett idősek számára

A kezdeményezéshez többen is csatlakoztak. A szervezés nehézségét és igazi kihívását az anyagi források megteremtése jelentette. Azonban rögtön érkezett a megoldás is: a 12 lelkes önkéntes elindult melegszívű támogatókat keresni a városban. Egy hét alatt már reményteljes volt a kezdeményezés, találtak már termet s hozzá konyhát, ahol főzni lehet, az ebédhez hozzávalókat, sőt még sütemény és gyümölcs is kerülhetett az asztalra. Mindeközben az önkéntesek már felvették a kapcsolatot a plébániákkal, meghívót küldtek az időseknek.
Az idősek farsangi találkozója január 24-én volt a Márton Áron Ifjúsági Házban. Aznap 10 órakor már gyülekeztek az önkéntesek, s elkezdték előkészíteni a főzéshez szükséges dolgokat, majd megterítették az asztalokat és feldíszítették a termet. Déltájt már ünneplőbe öltözve várta a terem az időseket, akik nagy izgalommal ültek le a terített asztalokhoz.
„Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött” – köszöntötte Sütő András gondolataival az egybegyűlteket Bíró Ildikó önkéntes koordinátor, majd ezzel folytatta: „A mi világunk Önökkel: apáink, anyáink életével, munkásságával kezdődött. Önök építették számunkra azt a jelent, amelyben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg. Mindennapi munkánkhoz az elődök példáiból meríthetünk erőt, hitet és bátorságot.”
A nap további részében Kovács Péter Pál, a Szent Miklós egyházközség segédlelkésze köszöntötte az időseket, közösen hálát adtak az ételért, amit az önkéntesek tálaltak fel a vendégeknek az asztali áldást követően.
Az ebéd, majd a tombolanyeremények után két önkéntes, Máté Andrea és Dobai Kinga gitárkíséretű énekekkel örvendeztették meg a résztvevőket. „Sírtunk, kacagtunk, nagyokat beszélgettük, finomat ettünk és legalább ma nem voltunk egyedül, hanem volt, miért felkelni, volt, miért ünnepi ruhát ölteni, hajat fésülni és kijönni a házból”- mondta az egyik szépkorú hölgy.
Köszönjük önkénteseinknek és támogatóinknak akik nélkül ez a nap nem jöhetett volna létre: Önkéntesek: Máyai Erzsébet, Fazakas Ilona, Gelért Éva, Pál Mária, László Ilona, András József, Amdrás Anna Mária, Doronatu Ferenczi Ildikó, András Róbert, Máté Andrea, Dobai Kinga, Márton Zsuzsa.
Támogatók: Fényes Grill Garden, Szent Miklós Plébánia, Friske Pan Pékség, Harmopan Pékség. (Bíró Ildikó)