Február 11. a betegek 23. világnapja

 

A vaknak úgy szolgáltam, hogy a szeme voltam, a sántának meg én voltam a lába. (Jób 29,15) szentírási résszel indítja üzenetét Ferenc pápa a betegek 23. világnapja alkalmából, és szól mindazokhoz, akik a betegség terhét hordozva különféle módon csatlakoznak Krisztus szenvedő testéhez, és az egészségügy területén dolgozó hivatásbeliekhez, önkéntesekhez.

A Gyulafehérvári Caritas karöltve az egyházakkal és más szervezetekkel minden évben megünnepeli betegeit, hiszen elkötelezte magát az irgalmas szeretet gyakorlásában, a betegek és szenvedők szolgálatában. Ferenc pápa üzenetében méltatja ezt a tevékenységet, hiszen a betegágy melletti szolgálat fáradságos és nyomasztó tud lenni, de ez a szolgálat azonban az életszentség felé vezető úttá válhat. A szív bölcsességének tükrében beszél e szolgálatról: a szív bölcsessége szolidáris a szenvedő emberekkel, anélkül, hogy bármiben is megítélné őket.

Ferenc pápa üzenete teljes egészében itt olvasható >>>

Programjaink a betegek világnapja alkalmából:

• Vigyétek Istent a betegekhez – ez minden más gyógymódnál többet ér – Szent Pio atya szavait megfogadva a betegek világnapján Kézdiszentléleken is szentmisére hívtuk a község híveit. A már hagyománnyá vált rendezvény az idén is sikeresnek bizonyult hiszen közel száz ember, betegek és hozzátartozók tartották fontosnak az értük megtartott szentmisét. A visszajelzésekből tudjuk, hogy fontos számukra ez a nap, hiszen értük van és ezen a napon hangsúlyozottan velük foglalkoznak. Értük mondanak szentmisét, a betegek szentségének a kiszolgáltatásában részesülhetnek és a mise utáni szeretetvendégségben – amelyet a kézdiszentléleki egyházközösség támogatott – találkozhatnak olyan beteg társaikkal, akiket sokszor évek óta nem láttak.

Köszönjük Pál Ferenc kézdiszentléleki plébánosnak, Péter Artúr kézdikővári plébánosnak és Bodó Imre kézdiszárazpataki plébánosnak a szolgálatát, valamint Kézdiszentlélek községben az otthoni beteggondozásban dolgozó kollégák szeretetteljes munkáját.
(Mikola László munkatársunk beszámolója)

• Marosvásárhelyen szerdán közösen a Máltai Segélyszolgálattal várjuk azokat a betegeket, akik el szeretnék hagyni otthonukat és egy pár órát kellemesen töltenének, illetve gondjaikat megosztanák. Szokott módon az ünnepség 10 órától szentmisével és a betegek szentségének felvételével kezdődik a belvárosi Keresztelő Szent János plébániatemplomban, majd a Deus Providebit Házban folytatódik a színes műsorral, agapéval, egészségügyi tanácsadással. Lehetőség lesz vérnyomás mérésre, 10 ingyenes EKG elvégzésére (nagyobb igény esetén az igénylőket programáljuk). A szállítható betegeket gépkocsival a helyszínre szállítjuk, illetve a műsor után haza, az igényeket jelezzék a 0265-246.804-es telefonszámon munkanapokon 9-11 óra között.
(Beszámolók az eseményről: 
Vass Gyopár írása a Székelyhon.ro-n,
Antal Erika írása az Új Magyar Szó online-on
Fényképalbum a Gyulafehérvári Caritas facebook oldalán)

Február 12-én, csütörtökön 18 órától, a Deus Providebit Házban az otthoni beteggondozásban dolgozó szakemberek mesélnek,  hogy mit is jelent ez a szolgálat. Ha valaki ápolásra szorul egy családban, az általában felborítja az adott család hétköznapjait, napi rutinját, és teljes átszervezést igényel. A beszélgetés során megpróbálunk abban segítséget nyújtani, hogy ezt hogyan tudjuk a legjobban megszervezni, megélni. Programunk a Sokszínű Caritas előadás- és beszélgetéssorozatkeretében Marosvásárhelyen a legelső nyílt találkozás a Gyulafehérvári Caritas tevékenysége után érdeklődőkkel.

• A Maros megyei Csíkfalván a helyi általános iskolások fognak meglátogatni betegeket. Balogh Tünde iskolaigazgató, az eseményt támogató lelkes hozzáállásának köszönhetően a diákok meglepetésekkel is készülnek az eseményre.
(Beszámoló az eseményről – Gligor Róbert László írása a Székelyhon.ro-n)

• Gyergyócsomafalván, Gyergyószárhegyen és Gyergyóditróban gyermekek látogatják meg és egy kis köszöntővel, általuk készített emléklappal köszöntik az otthoni beteggondozásban lévő időseinket. Gergyóalfaluban az óvodások szüleikkel és az óvónéni segítségével köszöntik gondozottainkat az óvodában.

• Petrozsényben szerdán 10 órától kezdődik az ünnepség a Szent Borbála római katolikus templomban, a szentmisét cerebrálja és a betegek szentségét kiszolgáltatja Ft. Szász János plébános, volt Caritas-igazgató. Dr. Hajdu Gizella az Alzheimer-kórról tart előadást, ezt követően pedig a Caritas-ház nagytermébe találkozunk a betegekkel, ahol lehetőség lesz a vérnyomás megmérésére, és egy kis harapnivalóval és teával kínáljuk meg őket. Petrillán és Lónyán február 18-án, szerdán kerül minderre sor, a szentmiséket cerebrálja és a betegek szentségét kiszolgáltatja  T. Dávid Zoltán plébános, ezt követően pedig ismertetjük szolgáltatásainkat, és a vérnyomás megmérésére is lehetőség lesz.

Hogy mit jelent a betegség keresztje ezt mi is nap, mint nap megtapasztaljuk, mikor meglátogatjuk idős betegeinket. Minden nap segíteni próbálunk betegeinken, s a legnagyobb öröm számunkra, mikor kitárt karokkal vagyunk várva. Továbbra is segíteni szeretnénk minél több idősön, betegen, szem legyünk a vaknak s láb a sántának. Napjainkban elég elterjedt az idősök sorában az Alzheimerkor, nagyon sok gondot okoz nemcsak a betegek körében, hanem a hozzátartozóknak is. Megkértük dr. Hajdú Gizellát, hogy meséljen nekünk erről a betegségről s ennek a megelőzéséről. A szentmise után forró teával, kis édességgel kínáltuk meg a közösség betegeit a Caritas ház nagytermében, ahol vérnyomást s cukorszintet mértek a szakápoló kollégáink – számol be az eseményről Dénes Emese-Mária.
(További beszámolók az eseményről:
– a Páring Tv-ben, a 6:32 perctől
– a Vasárnap katolikus hetilapban,

– a Nyugati Jelenben.)

• Alcsíkon és Felcsíkon kis köszöntővel lepjük meg ellátottainkat.  Így Csíkkarcfalván és Csíkjenőfalván III-IV-ik osztályos tanulók látogatnak meg idős, házhoz kötött személyeket, kis meglepetéssel is készülve számukra. Segítünk néhány gondozottunknak Csíksomlyóra való eljutásban, ahol e napon a kegytemplom-pápai kisbazilikában betegek és idősek zarándoklata zajlik.

Ebben az évben választásunk Csíkkarcfalvára és Csíkjenőfalvára esett, ahol a helyi iskola III.-IV. osztályos tanulóival látogattuk meg  házhoz-, és ágyhoz kötött betegeinket. A gyerekek gyönyörű népdalokkal örvendeztették meg időseinket, melyek hallatán sokuknak könny csordult végig arcukon, őszintén meghatódtak. Többen ismerték a dalokat, volt, aki együtt énekelt a gyerekekkel. Mindannyiukban felidéződtek ifjúkori emlékeik, néhányan egy történetet is megosztottak a gyerekekkel a régmúlt időkről. Emellett egy-egy szál virággal és szép gondolatokat sugalló képeslappal is megajándékoztuk őket.

Gondozottaink nagyon hálásak voltak azért az időért, amit velük töltöttünk, sikerült pár örömteli, vidám percet szereznünk számukra. Azt reméljük, ünnepségünk elérte igazi célját: a mindennapi rutinon túl betegeink megérezték szeretetünket, törődésünket, azt, hogy ilyen módon is fontosak számunkra.Más településeken kis köszöntővel kedveskedtünk azon ellátottainknak, akikhez nem tudtunk személyesen, a gyerekekkel együtt elmenni. Ugyanakkor  segítettünk néhány gondozottunknak  a személygépkocsival való szállításban, a csíksomlyói kegytemplomban tartott ünnepi szentmisére eljutni.
(Both Emese munkatársunk beszámolója)

• SzékelyvéckénSzékelyzsákodon és Vadasdon a családsegítő szolgálat csoportfoglalkozásain résztvevő fiatalok saját készítésű  képeslapokkal és a benne levő jókívánsággal köszöntik a beteggondozásban részesülő idős személyeket. Székelyvéckén február  2o-án, pénteken 15 órai kezdettel, Deé László és Demeter Anna VI. éves orvostanhallgatók a daganatos betegségekről tartanak előadást az érdeklődőknek.