Február 11. a betegek 29. világnapja

A betegápolás alapja a bizalmi kapcsolat. (Ferenc pápa)

Február 11-e a betegek világnapja, a Lourdes-i Szűzanya liturgikus emléknapja. Ez a nap minden évben jó lehetőség arra, hogy imáinkba foglaljuk mindazokat, akik betegségekben, fájdalmakban élik mindennapjaikat. De ezen a napon lehetőségünk van hálát is adni, mindazokért, akik beteg embertársainkat ápolják – tegyék azt intézményes keretek között (kórházban, ápolóotthonokban) vagy saját otthonukban. Üzenetében Ferenc pápa mindezeket az embereket lelki közelségéről és az Egyház gondoskodásáról biztosítja.

A betegek 29. világnapja alkalmával Ferenc pápa a következő bibliai verseket választotta üzenetéül: „Egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok.” (Mt 23,8)

A kiválasztott evangéliumi rész szakaszában Jézus kritikusan beszél azokról, akik képmutató módon élik meg hitüket, akik „beszélnek, de nem cselekszenek” (vö. Mt 23,3), és az ezzel ellentétes magatartásra hív bennünket: figyeljünk egymás szükségleteire, érzéseire, igényeire, és akarjunk egymás szolgálatába állni.

Kedves testvérek, a szeretetparancsnak, amelyet Jézus tanítványaira hagyott, konkrét megvalósulása a betegekkel való kapcsolatban történik meg. Egy társadalom annál inkább emberi, minél inkább hatékonyan törődik a testvéri szeretet jegyében az esendő és szenvedő tagjaival. Törekedjünk e cél elérésére, hogy senki ne érezze magát egyedül, kirekesztve vagy magára hagyva – üzeni a pápa.

Ferenc pápa üzenete teljes terjedelmében itt olvasható >>>

A betegek világnapja alkalmával imádkozunk beteg testvéreinkért és az őket segítőkért egyaránt.