Felemás zoknik és kék pillangók

Két világnap egy ünnepben – ezt tervezték el a gyergyószentmiklósi Márton Áron Szociális Központ dolgozói, március 21-től április 2-ig rendhagyó programot szervezve. Ebben az időszakban a Down-szindrómával élőkre és autistákra irányítják a figyelmet, egyediségüket, értékeiket láttatva.

A Gyulafehérvári Caritas Korai nevelés és fogyatékkal élőket támogató programja fontosnak tartja ismertetni azokat az állapotokat vagy rendellenességeket, melyek mássá, a megszokottól eltérővé tesznek embereket. A Down-szindrómások és autisták világnapja köré olyan rendezvényeket csoportosítottak, melyekkel a foglalkozásokra bejáró kliensek figyelmét irányítják az ünnepeltekre.

A Gyergyói-medence azon településein, ahol gyógytorna van, vagy korai nevelés és fejlesztés zajlik – Gyergyóremetén, Alfaluban, Csomafalván, Szárhegyen  és Gyergyószentmiklóson – a Down-szindrómások jelképét, a felemás zoknit színezik ki a programok résztvevői. A gyergyószentmiklósi Márton Áron Szociális Központ közösségi termében kiállításra kerül sor, mely a jobb megismerést segíti. Egy hét után változik a kiállítás, ekkortól az autizmus kerül előtérbe, a felemás zoknik helyett a kék szín válik uralkodóvá léggömbön, szalagon, de akár kék pillangókat is készíthetnek a foglalkozásokra bejárók.