Felvilágosító foglalkozások fiataloknak

A Caritas családsegítő szolgálata programjai révén segíti a fiatalokat a felnőttté válásban

Az idén immár harmadik alkalommal vett részt a Caritas családsegítő szolgálata a Gyergyószentmiklós mellett megszervezett EMI-táborban. Részvételünk célja az volt, hogy a tömegrendezvényeken összegyűlő fiatalságot segítsük a felnőtté válás folyamatában.
A foglalkozások során olyan témákat vetettünk fel a fiataloknak, amelyekről gyakran részleges és homályos információkat lehet hallani a médiumokból és a környezetből. Célunk volt a témakör és a jelenségek tisztázása, a tudatos életvitel és a személyes felelősségvállalás mellett a Caritas által képviselt értékek hangsúlyozása is.
Programjaink két csoportba sorolhatók: előadások, kiscsoportos beszélgetések és csoportmunkák a napi témát illetően (szerelmi életünk, drogprevenció, felelős szexualitás, előítéletek és tolerancia), valamint közösségépítő, készségfejlesztő játékok (kommunikáció, önismeret, együttműködés, egészséges versenyszellem).
A programok során, amelyek kivitelezésében három önkéntes is segédkezett, mintegy 160 érdeklődővel kerültünk kapcsolatba. A programokon részvevők 15-27 év közöttiek voltak, akik Erdély több településéről érkeztek, de akadtak magyarországi részvevők is.
Néhány gondolat a résztvevők visszajelzéseiből: „jó volt mások véleményét meghallgatni és érzékelni, hogy megbízhatunk a többi résztvevőben”, „jó volt és gyakorlatias a program, nem száraz, mint az egyetemi szeminárium”, „tetszett, hogy férfiak-nők együtt lehettünk és átbeszélhettük egymás titkait”, „érdekes meglátásokat tapasztaltam, amikre egyáltalán nem is gondoltam”. (Bartalis Kinga)