Fényképkiállítás Sepsiszentgyörgyön

Hazai – különösen az őrkői, csehországi és szlovákiai roma közösségek mindennapjairól szóló képek a Székely Nemzeti Múzeumban.

Az ERSTE Alapítvány, a gyulafehérvári és osztrák Caritas szervezetek által rendezett kiállítást október 4. és 9. között, keddtől péntekig 9 és 16 óra között, valamint hétvégén 9 és 14 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

Fabian Weiss: The Dima girls

A romák becsült 10 milliós népességgel Európa legnagyobb, saját állam nélküli népcsoportja. De Kelet-Európában és Ausztriában egyaránt érvényes: A romák hátrányos szociális helyzetben élnek, kirekesztik őket és életkörülményeik sok ember számára ismeretlenek.

Matthias Dorninger: Carriages

A fényképezőgép lencséjén keresztül Matthias Dorninger, Stefanie Freynschlag, Anna Rogenhofer és Fabian Weiß, a bécsi Grafikai Oktatási és Kutatási Szövetségi Intézet négy művésze mutat be egy szeletet ebből: lakodalom, temetés vagy egyszerűen bepillantás a négy fal közé.

Matthias Dorninger: Mourning Women

A fiatal fotóművészek útra keltek, és elmerültek a romák által lakott falvak világában Csehországban, Romániában és Szlovákiában. Ezen találkozások eredményei a romák hétköznapjainak megható művészi ábrázolásai, de az a párbeszéd is, amely ezeket a képeket megelőzte. A kiállítást Csehországban, Romániában, Szlovákiában és végül Ausztriában láthatják az érdeklődők.

Fabian Weiss: Vlado in his car

A Gyulafehérvári Caritas több éve már, hogy aktívan részt vesz a sepsiszentgyörgyi roma közösség életének jobbá formálásában. Az utóbbi években az ERSTE Alapítvány és az Osztrák Caritas segítségével a Komensky Alapból az Őrkőn egy oktatási-nevelési programot valósítottak meg.

Anna Rogenhofer: Black flag

Szeretettel meghívjuk Önöket, hogy tekintsék meg ezeket a fényképeket, amelyek az életnek egy továbbra is rejtett és elnyomott valóságába kalauzolják Önt – és közben rájöhetnek, hogy ez a valóság talán teljesen más, mint ami eddig az emberek fejében élt.