Fiatalokat a színházba

– beszámoló –

Előzmények 

A „Fiatalokat a színházba” kezdeményezés ötlete a korábban Fekete Zsolt roma származású, sepsiszentgyörgyi színész által, az ozsdolai roma fiataloknak tartott színházpedagógiai foglalkozások alkalmával született meg. A foglalkozásokon a résztvevő fiatalok nagyon lelkesnek és érdeklődőnek bizonyultak a színházi szakma iránt. A fiataloknak szóló képzésen Zsolt beszélt a filmkészítés alapjairól és a színház titokzatos világáról, valamint arról, hogy mi történik a színfalak mögött. Ezeken az alkalmakon született meg az igény arra, hogy meghívjuk Sepsiszentgyörgyre egy színházi előadásra azokat a fiatalokat, akik hátrányos helyzetű közösségből származnak és még nem voltak színházba.

Kiderült, hogy a Tamási Áron Színház vezetősége is nyitott a kezdeményezésre, hogy hátrányos helyzetű fiatalok megnézzenek egy színházi előadást, hiszen korábban még nem volt hasonló kezdeményezés a városban.

Első színházi élmény

A Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi kirendeltsége a Tamási Áron Színházzal egy éves partnerségi szerződést kötött, amely szerint a kísérőkkel együtt 40 hátrányos helyzetű fiatal kedvezményes belépővel nézhet meg egy-egy műsorra tűzött előadást.  Márciusban A sütemények királynője című előadásra toboroztunk fiatalokat Ozsdoláról, Zaboláról és a Sepsiszentgyörgyön található Őrkő negyedből, pontosan azokról a helyekről, ahol a Gyulafehérvári Caritas különböző programjaival, szolgáltatásaival jelen van. Erre az eseményre a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is csatlakoztak őrkői fiatalokkal, valamint a Gyermekjogvédelmi rendszerbe ellátott fiatalok egy csoportja is eljött. 

Az ozsdolai és zabolai fiatalok számára az előadás előtt a szervezet sepsiszentgyörgyi székházában egy közös ismerkedést szerveztünk, majd ezt követően együtt mentünk a színházba.

Az előadás előtt fél órával a színház épülete előtt találkoztak egymással a csoportok, majd az előtérbe belépve Fekete Zsolt színész fogadott és köszöntött minket, ráhangolódásként mesélt a fiataloknak az előadásról, valamint ismertette a színházba érvényes és betartandó viselkedési- és járványügyi szabályokat. A fiatalok mindegyike maszkot viselt, miközben érdeklődve hallgatták Zsolt ismertetőjét. 

Az előadás előtt felhívtuk a fiatalok figyelmét, hogy a kapcsolják ki a telefonjaikat, de arra is volt lehetőség, hogy ezeket egy dobozba összegyűjtsük és az előadás végén visszaadjuk. Ezzel többen is éltek és betették telefonjukat egy zárt dobozba, hogy még véletlenül se essenek kísértésbe, hogy az eszközöket bekapcsolják az előadás ideje alatt. 

A fiatalok Pintér Béla A Sütemények Királynője című kortárs drámáját, egy nagyszínpadi előadást nézhették meg. A darab szerzője a magyarországi színházi szakma egyik legismertebb alkotója. Az előadásban több családi traumát mutattak be, így például az alkoholizmust és ennek következményeként a családon belüli erőszak különböző formáit, ami manapság nagy hangsúlyt kap a közbeszédben és a médiában. 

Az előadás végén mindenki visszakapta saját telefonját és mindegyik csoport elindult hazafelé, a csoportvezetők pedig azt kapták feladatként, hogy beszéljék meg és dolgozzák fel a fiatalokkal a színházba látottakat és ezáltal a kiváltott érzelmeket.

Az ozsdolai és zabolai fiatalok egy közös csoportképet is készítettek Sepsiszentgyörgy Főterén, majd egy gyors kiértékelőt tartottunk arról, hogy kinek mi volt a véleménye a darabról. Ezután egy gyors búcsúzást követően mindenki hazaindult. 

Ezúton is köszönjük a Tamási Áron Színház vezetőségének a nyitottságot és az együttműködést. Az első színházi élmény sikerén felbuzdulva szeretnénk, ha lenne folytatása a kezdeményezésnek, hiszen a fiatalok továbbra szívesen néznének előadásokat, és gyarapítani szeretnék a színházi élményeiket.

(Kovács Ottilia, Péter Szabolcs)