Fiataloknak a függőségről

Első alkalommal szerveztünk csak fiataloknak szóló programsorozatot Csíkszeredában. Ajánlatunkból, mely változatos tematikát tartalmazott, az iskolák pedagógusai a diákokkal együtt, a pályaorientáció és a függőségek tematikáját választották.

A 10 tagú Caritas munkatársakból álló csoport színes, érdekes és nem utolsó sorban fiatalos programot dolgozott ki. Kis előadások, élő könyvtár, kisfilmek, kibeszélő talk show, tematikus plakátkészítés, csoportmunkák, fiatalos önismereti játékok, pszichológus előadó, szenvedélybetegségükből kigyógyult meghívottak mind a program része volt április 2 és 5 között a csíkszeredai Ifjúsági Központban, ahol a hét folyamán közel 150 fiatal fordult meg.

Kedden 14 csíkrákosi nyolcadikos tanuló kapott betekintést a Caritas-os munkatársak hivatásába. A Cserei Mihály iskola diákjai megismerhették az ápoló, a beteggondozó, a szociális munkás, a gyógypedagógus, a pszichológus, és a sajtóreferens szakmák fortélyait, majd az élőkönyvtár programrész keretében személyesen is kérdezhettek, érdeklődhettek ezen szakmák szépségeiről, nehézségeiről. A nap végén, a diákok örömére, szabadtéri játékokra is sor került a központ udvarán, majd közös csoportképkészítéssel zárult a nap.

Szerdán reggel közel 80 fiatal érkezett meg osztályfőnökeik kíséretében. A Kós Károly Szakközépiskola diákjainak Rétyi Julianna, a KI-ÚT munkatársa beszélt az Internet-, számítógép-, Facebook-függőségről, és játékszenvedélyről. A rövidfilmeket is magába foglaló előadást kiscsoportban beszélték meg a diákok. Ezt követően Kalóz János pszichológus, drog prevenciós szakember osztotta meg saját tapasztalatait és beszélt a fiatalokat is érintő függőségi problémákról, ahol a diákok választ kaptak kérdéseikre.

Pénteken a Kós Károly Szakközépiskolából 50 fiatal érkezett az Ifi Központba, akik szintén rövid filmeket, bemutatókat nézhettek meg a számítógép és az alkohol függőségről, illetve játékszenvedélyről. A műhelymunka során a fiatalok különböző plakátokat készítettek, előadásokat állítottak össze és mutattak be a térségünkben is egyre jobban elterjedő függőségekről és a szenvedélybetegségekről. Majd ezt követően Csikós Sándor beszélt arról, hogy hogyan szabadult meg az alkohol rabságából. A diákok nyitottak voltak a téma iránt, hiszen rengeteg kérdést fogalmaztak az előadónak, aki elmesélte, hogy már tizenéves korától esett áldozatául az alkoholnak, azóta folyamatosan dolgozik, hogy tünetmentessé tegye és kizárja az életéből.

A nyílt nap egyik célja volt felhívni a figyelmet a függőségek veszélyeire, hogy megelőzzék a függőség kialakulását. Éppen ezért szeretnénk a közeljövőben önismereti csoportokat indítani az Ifjúsági Központban, hogy segítsünk az önértékélés emelésében, a beilleszkedésben, a kapcsolatteremtésben és a felnőtté válásban.

(Rétyi Julianna és Péter Szabolcs)