Figyelünk az idősekre – újraindultak Maros megyei idősprogramjaink

Hosszú, eseménytelen és találkozásmentes hónapok után Maros megyében is sikeresen újraindítottuk azon tevékenységeinket, melyek keretében idős ellátottjaink újra személyesen találkozhatnak és időt tölthetnek egymással. Bár van olyan személy, aki a koronavírustól való félelem miatt továbbra sem él a csoportos találkozások lehetőségével, és inkább otthonában várja munkatársaink telefonos és online kapcsolatfelvételét, az idősek többsége igényli és teendői során előtérbe helyezi a személyesen együtt töltött időt.

Aki Marosvásárhelyen szeretne részt venni a Caritas csoportos tevékenységein, az a Mărăști utca 13. szám alatti Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjában teheti meg. A Teréz Anya Központ tevékenységeit az újraindítást követően körülbelül 60-70 idős személy látogatja hetente. A kiscsoportos tevékenységek mindegyike biztonságos körülmények között, a hivatalos utasításokat betartva történik, ugyanígy figyelve a tevékenységek közötti fertőtlenítésre is.

Ha valaki úgy dönt, hogy ellátogatna a központba, annak hasznos információ lehet a programkínálat: tornaórákon, angol nyelvórákon, kézműves- és klubtevékenységeken lehet részt venni, azok számára pedig, akik a saját otthonuk falai között szeretnének maradni, online tornaórát és német nyelvórát biztosítunk – tájékoztatott Kacsó Katinka szociális munkás, a Központ munkatársa.

Az időseknek szóló közösségi tevékenységeinket Bözöd, Szentdemeter és Marosszentgyörgy területén Szigyártó Adrienn pszichológus június 15-től indíthatta újra, szabadtéri helyszínen, maszkkal és kesztyűvel felszerelkezve, a fertőtlenítést, lázmérést és távolságtartást is szigorúan betartva.

Nem volt olyan eset, hogy a COVID-tól való félelem miatt maradt volna otthon az idős személy. Kis településekről beszélünk Bözöd és Szentdemeter esetében, nekik ez volt a heti esemény. Ott nem sínylette meg a létszám sem a COVID-ot, sem a nyarat – mondja Adrienn. Marosszentgyörgyön megsínylette a nyarat, minden csoporttaggal beszéltem külön telefonon, és van, ahol idősre kell vigyázni, van, ahol gyerekre kell vigyázni, van, aki kertészkedik. Nem számítottak arra, hogy nyáron lesz csoportfoglalkozás – sorolja Adrienn azokat az okokat, amiért valaki úgy döntött, nem vesz részt a közösségformáló beszélgetéseken.

A találkozások tematikáját illetően nincs változás. Mint azt Adrienntől megtudtuk, ugyanúgy, mint eddig, minden alkalomnak van egy témája, melyet igyekeznek körüljárni, egy ilyen téma a világvallások voltak. Volt e kapcsán egy ima, II. János Pál pápa imája, amely COVID-os időkre is megfelelő, tehát konkrétan azt járja körbe, hogy miért kell hálásnak lenni. Azért kell hálásnak lenni, amink van, nem azt siratni, amink nincs, ezt a beletörődést elfogadássá változtatni, ez az ima ezt hangsúlyozza ki. A COVID-időkre is ezért igaz ez, mert vannak dolgok, amelyek a hatáskörünkön kívül esnek, és ezekért kár aggódni – emeli ki a pszichológus a találkozás egyik legfontosabb üzenetét.

Újraindultak a tevékenységek Erdőszentgyörgyön és Gyulakután is, mely találkozásokat nagyon vártak az idősek. Megfogalmazták, hogy számukra nagyon fontosak ezek az alkalmak, találkozások, a beszélgetések, a témák stb. Az elmúlt időszak ezt bennük még jobban megerősítette. A foglalkozások nagyon jó közösségi, feltöltődésre, kikapcsolódásra és lelki egészségvédelemre megtervezett alkalmak, igazi „oázisok” a hétköznapok forgatagában. – tudtuk meg Cosma István pszichológustól, csoportvezetőtől, aki hozzátette: minden foglalkozás alatt betartjuk a biztonsági és védelmi előírásokat.