Focibajnokság a barátság jegyében

A Gyulafehérvári Caritas United Networks projekt Kovászna megyei munkatársai az Úttörők önkéntes csapatával összefogva első alkalommal szerveztek focibajnokságot Ozsdolán, a helyi sportcsarnokban.

A Barátság elnevezésű Foci Kupára összesen 6 csapat nevezett be: több mint 300 km-t megtéve Gyulafehérvárról egy csapattal eljöttek a teológián tanuló kispapok, a Kászonokból is egy fiatalokból álló együttes nevezett be a tornára, Ozsdoláról a Caritas önkéntesek, valamit 1-1 csapattal részt vettek a kishilibi és az őrkői roma fiatalok is, illetve a szervezők is alakítottak csapatot. A 6 csapatot két 3 fős csoportba sorsoltuk, amelyből az első két helyezett jutott tovább az elődöntőkbe, majd a döntőbe és kisdöntőbe. A torna mérkőzései látványosak és izgalmasak voltak, mindenki kitett magáért, hozta a legjobb formáját és természetesen a legjobb csapat nyerte meg a Barátság Kupát. Mindenik együttes oklevélben részesült és az első 3 helyezett kupát is kapott.

A foci kupa célja megteremteni azt a környezetet, ahol a kishilibi és az őrkői roma fiatalok összemérik focitudásukat más nemzetiségű fiatalokkal. További célkitűzésünk a különböző társadalmi rétegekből és életkörülményekből érkezőket a sport segítségével egymáshoz közelebb hozni, valamint kialakítani az egy közösséghez való tartozás érzését. Ahogy az életben is meg kell tanulnunk együttműködni másokkal úgy, hogy közben elfogadjuk és tiszteljük társainkat, ugyanúgy a csapatjátékokban is nélkülözhetetlen a tolerancia.

A tornán végig jó hangulat uralkodott, a csapatok komolyan vették a meccseket, amelyet független bíró vezetett. A helyi cigányközösségből is kilátogattak nézők az ozsdolai sportcsarnokba és kitartóan szurkoltak a kishilibi játékosoknak, akik nagyot küzdve bejutottak a Barátság Kupa kisdöntőjébe.

Ahogyan arra az esemény neve is utal, a barátság jegyében zajlott a bajnokság, a csapatok különös tekintettel voltak egymásra és sportszerűen küzdöttek végig minden meccset.

Az esemény sokaknak egy életre szóló élményt adott, a helyi roma fiatalok olyan emberekkel találkozhattak, akikkel talán máshol nem lett volna lehetőségük. A gyulafehérvári kispapok is jól érezték magukat, egy kicsit elfáradva, de barátságokkal gazdagodva tértek vissza a szeminárium hétköznapjaiba. A program jó alkalom volt a különböző közösségekből és élethelyzetekből jött fiatalok közti párbeszéd kialakítására, egymás jobb megismerésére és elfogadására.

A rendezvény jó példa arra, hogy a sport, a foci képes összehozni különböző közösségek tagjait, akik egymásért küzdenek, harcolnak a pályán és kisebb áldozatokat hoznak, ugyanakkor hozzájárul a csapatszellemem kialakulásához.

A Barátság Kupa szervezésével hagyományt szeretnénk teremteni, így jövőre is szeretnénk megrendezni a kupát. Köszönjük a résztvevőknek a sportszerű, barátságos és látványos játékot.

A Barátság Kupa végeredménye:

  1. Caritas Önkéntesek (Ozsdola)
  2. Kászoni fiatalok (Kászon)
  3. Úttörők (vegyes csapat)
  4. FC Kishilib (Ozsdola)
  5. S.I.S. Kispapok (Gyulafehérvár)
  6. Őrkői Brazilok (Sepsiszentgyörgy)

(Kovács Judit, Péter Szabolcs)